Bazilika (katedrala) sv. Ivana Lateranskog

Bazilika sv. Ivana Lateranskog sjedište je rimskoga biskupa, odnosno službeno sjedište poglavara Katoličke crkve - pape.
Bazilika (katedrala) sv. Ivana Lateranskog Bazilika (katedrala) sv. Ivana Lateranskog

Bazilika sv. Ivana Lateranskog nalazi se otprilike kilometar istočno od Koloseuma i čak šest kilometara daleko od bazilike sv. Petra. Unatoč tome, upravo je ta bazilika službeno sjedište pape, rimskog biskupa te je samim time i rimska katedrala. Također je jedan od vatikanskih posjeda izvan teritorija Svete Stolice, a Lateranska bazilika ujedno je i najvažnija od četiri antičke papinske bazilike u Rimu.

Prvu crkvu ondje je sagradio još car Konstantin početkom 4. stoljeća na nekadašnjem posjedu obitelji Laterani, po kojoj su bazilika i cijela okolna četvrt dobili ime. Ipak, najveći dio današnje strukture potiče iz 17. i 18. stoljeća, a posebno je impresivna unutrašnjost, na kojoj je radio i slavni Francesco Borromini.

Vidjeti svakako vrijedi i prekrasan klaustar, mjesto idealno za razbistriti misli, ali ujedno i izvrsno arhitektonsko ostvarenje te vjerojatno najbolji primjer cosmatskog mozaika.

Radno vrijeme Bazilike sv. Ivana Lateranskog

Opis Radno vrijeme
Bazilika 07:00 - 18:30
Klaustar 09:00 - 18:00
Sakristija 08:00 - 12:00 i 16:00 - 18:00

Cijene ulaznica za Baziliku sv. Ivana Lateranskog

Ulaz u samu crkvu je besplatan, dok se ulaz plaća za klaustar.

Opis Cijena
Klaustar 2,00 EUR
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Rimu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti