Bazilika Santa Maria Maggiore

U gradu prepunom sakralnih objekata, nekoliko crkava svojom ljepotom odskače od ostalih. Bazilika Santa Maria Maggiore jedna je od njih.
Bazilika Santa Maria Maggiore Bazilika Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggiore nalazi se na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka, u sjeveroistočnom dijelu stare povijesne jezgre. Jedna je od četiri antičke papinske bazilike te je najvažnija rimska crkva posvećena Majci Božjoj.

Crkva je sagrađena još u prvoj polovici 5. stoljeća i jedina je papinska bazilika koja je do danas zadržala svoju izvornu strukturu. Tijekom stoljeća na njoj su radili mnogi vrhunski umjetnici te se s razlogom svrstava među najljepše svjetske crkve.

Raskošna unutrašnjost i najviši zvonik

U raskošnoj unutrašnjosti, među ostalim, ističu se bogati mozaici, od kojih najstariji potječu još iz 5. stoljeća. Na njima je prikazan Abrahamov, Jakovov, Mojsijev i Jošuin put u Obećanu zemlju. Mozaici na dijelu poznatom kao Slavoluk također potječu iz 5. stoljeća te su na njima prikazane scene iz života Majke Božje i Krista.

Crkva je poznata i po romaničkom zvoniku, koji je sa svojih 75 metara visine najviši u Rimu. U njemu se nalazi čak pet zvona.

Sikstinska kapela i kapela Borghese

Santa Maria Maggiore poznata je i po dvije kapelice - Sikstinskoj kapeli i kapeli Borghese. Naravno, ime prve od njih neizbježno se povezuje s istoimenom kapelom u Vatikanu, koja je ipak poznatija i posjećenija.

Sikstinska kapela otvorena je 1587. godine, u vrijeme pontifikata pape Siksta V., po kojemu je i dobila ime. Obiluje zanimljivim umjetničkim djelima, a najveću pozornost među njima izaziva relikvija za koju se vjeruje da je dio jaslica u kojima je rođen Isus.

Nasuprot se nalazi kapela Borghese, koja je ukrašena još raskošnije od Sikstinske kapele. Uređena je za vrijeme pontifikata pape Pavla V. Borghesea te je ime dobila njemu u čast. Ta je kapelica poznata po još jednoj ikoni - Madonna Salus Populi Romani, za koju se vjeruje da potječe od apostola i evanđelista Luke. Naziv bi u doslovnom prijevodu značio Zaštitnica ili Spasiteljica Rimljana, a ikona to ime nosi zbog zahvalnosti što je Majka Božja spasila Rim od kuge.

Za kraj, spomenimo da je u Bazilici, pokraj Sikstinske kapele, pokopan Gian Lorenzo Bernini, umjetnik koji je svojim baroknim djelima ostavio golem trag na Rimu, a radio je i na crkvi u kojoj se nalazi njegovo posljednje počivalište.

Radno vrijeme

Opis Radno vrijeme
Svakodnevno 07:00 - 18:45

Cijene ulaznica

Ulaz u baziliku Santa Maria Maggiore besplatan je.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Rimu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti