Circus Maximus (Circo Massimo)

Mislite li da su stadioni Nou Camp u Barceloni, Maracana u Rio de Janeiru ili Wembley u Londonu veliki stadioni? Circus Maximus promijenit će vaše pojmove o veličini.
Circus Maximus (Circo Massimo) Circus Maximus (Circo Massimo)

Spomenuti stadioni za današnje pojmove svakako jesu veliki, ali probajte zamisliti igralište dugačko 600 metara i široko 140 metara. Takav stadion nekoć je imao Rim. Radi se o Circusu Maximusu, najvećem prostoru takve vrste koji je ikada izgrađen.

Circus Maximus nalazi se između brežuljaka Aventina i Palatina. Prvi dijelovi kompleksa izgrađeni su još u 6. stoljeću prije Krista, a dodavani su čak i u vrijeme cara Augusta, koji je vladao krajem 1. st. prije Krista i početkom 1. st. poslije Krista.

Zabava za stotine tisuća ljudi

Na vrhuncu živosti u Circusu, tijekom 1. stoljeća, slavni antički tekstopisac Plinije Stariji izvještava o nevjerojatnom kapacitetu od čak 250.000 mjesta, što sjedećih što stajaćih, dok se po nekim izvorima na tribinama moglo smjestiti i 300.000 ljudi. Ipak, kasnije procjene nešto su snižene te se pretpostavlja da je kapacitet bio oko 150.000 ljudi.

Primarna svrha Circusa bilo je održavanje utrka s konjičkim zapregama, no ondje su se održavali i razni festivali te ostala zabavna događanja, poznata pod zajedničkim nazivom 'ludi'. Među ostalim, Circus Maximus bio je i poprište gladijatorskih borbi, iako ne toliko često kao obližnji Koloseum.

U sredini trkališta nalazila se tzv. spina, oko koje su se utrkivale dvokolice, odnosno kočije. Ona se sastojala od različitih spomenika, pa čak i svetišta, među kojima su se posebno isticala dva obeliska.

Pad važnosti Circusa

Kako su gladijatorske borbe, lov na životinje i ostale 'zabave' s vremenom gubile na popularnosti, prije svega prihvaćanjem kršćanstva, Circus se prestao koristiti tijekom 6. stoljeća. Kao i inače s takvim građevinama, nakon napuštanja materijal se počeo koristiti za gradnju drugih objekata, no neki od važnih objekata premješteni su na druge lokacije. Primjeri su dva spomenuta obeliska, od kojih je jedan postavljen na trg ispred bazilike sv. Ivana Lateranskog, a drugi na Piazzu del Popolo.

Circus Maximus danas

Nekadašnje trkalište nalazi se nekoliko metara ispod današnjeg tla Circusa. Sama površina je zapravo zapuštena te Circus danas najčešće koriste trkači za svoju rekreaciju, a povremeno se golem prostor iskoristi i za koncerte ili velika javna okupljanja.

Sam Circus danas nije pretjerano zanimljiv za razgledavanje, no i dalje imponira veličinom. Dobro ga možete sagledati s brda Palatina, koji se nalazi iznad njega, iako dojam o veličini možete dobiti i stajanjem na samom Circusu.

Provjerite cijene smještaja u Rimu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti