Fontana di Trevi

Rim je grad fontana, ima ih oko 280, a slobodno možemo reći da je Fontana di Trevi kraljica svih rimskih fontana!
Fontana di Trevi Fontana di Trevi

Svjetski poznata postala je u filmu 'La Dolce Vita', kada je zanosna švedska ljepotica Anita Ekberg uskočila u fontanu i pozvala Marcella Mastroiannia da joj se pridruži. Priča se, kako je film sniman u zimsko vrijeme, da je Mastroianni ušao u vodu tek nakon par čašica votke, dok je Ekberg svoje odradila bez problema. Očito su u Švedskoj hladnoće nešto veće. :)

Fontana je sagrađena u 18. stoljeću, po narudžbi pape Klementa XII., iako je u jednostavnijem obliku na tom mjestu postojala već u 15. stoljeću.

Cijelim prostorom dominira Neptun, koji upravlja kočijom u koju su upregnuta dva morska konja, dok skultpura slijeva Neptunu predstavlja obilje, a zdesna zdravlje. Voda ispred skulptura simbolizira more, čiji je Neptun bog. Ta voda inače dolazi iz Aqua virgo, akvadukta koji je doprema iz izvora udaljenog dvadesetak kilometara od grada, a isti se akvadukt koristi i za punjenje brojnih drugih fontana u centru Rima.

Uz Trevi je vezana i jedna zgodna priča, koja kaže da će se posjetitelj koji ubaci kovanicu u fontanu vratiti u Rim. Turista je mnogo i svaki dan se ubaci kovanica u vrijednosti oko tri tisuće eura, pa je i više nego očito da je mnogo ljudi željno povratka u ovaj prekrasni grad!

Provjerite cijene smještaja u Rimu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti