Koloseum

U gradu prepunom znamenitosti, Koloseum se izborio za status najprepoznatljivije atrakcije i glavnog gradskog simbola.
Koloseum Koloseum

Jedno od 7 novih svjetskih čuda zapravo se zove Flavijev amfiteatar, zato što je radove na njemu započeo Vespazijan iz porodice Flavijevaca 72. godine, a završio ih njegov sin Titus, osam godina kasnije. Smatra se da naziv Koloseum potječe od kolosalne skulpture cara Nerona, koja se nalazila ispred građevine, no to je ipak dvojbeno.

U amfiteatru se se održavale borbe gladijatora, ali i simulacije pomorskih bitki, pri čemu bi Koloseum (Kolosej) bio ispunjen vodom. Mogao je primiti 50 tisuća gledatelja, koji su na tribinama sjedili strogo odvojeni po statusu. Najbolja mjesta pripadala su caru i Vestalkama, svećenicama djevicama, zatim senatorima, koji su sjedili u prvim redovima i tako dalje prema vrhu, gdje je bio običan puk. U slučaju evakuacije tolikog broja ljudi, stadion se mogao isprazniti za svega desetak minuta. Nešto čega se niti mnogi današnji moderni stadioni ne bi posramili!

Borbe su se održavale tijekom približno 500 godina, a ako ih volite vizualizirati, onda će vam sigurno biti doživljaj 'baciti' pogled na podzemne sobe, bolje reći kaveze, u kojima su gladijatori čekali borbe. Razgledavanje nije dopušteno, pa ćete se morati zadovoljiti gledanjem s tribina, ali i na taj način još dan danas možete osjetiti napetost i strah tadašnjih boraca.

Od 19. listopada 2010. omogućeni su posjeti podzemlju Koloseuma, tzv. hypogeumu, kao i trećoj nadzemnoj razini (Podzemlje Koloseuma otvoreno za posjetitelje). Razgledavanje podzemlja obično je moguće u toplijem dijelu godine, dok se hypogeum tijekom zime zatvara. Stanje možete provjeriti na www.coopculture.it.

Nakon 6. stoljeća Koloseum je pomalo zapuštan, što je kulminiralo u 15. i 16. stoljeću, kad je njegov kamen korišten kao građevinski materijal za izgradnju drugih rimskih spomenika, sve dok ga papa 1780. nije proglasio svetim mjestom.

Kolika je važnost najpoznatije rimske znamenitosti, najbolje govori citat Venerablea Bede:

"Dok Koloseum stoji, stajat će i Rim; kada Koloseum padne, past će i Rim; kada padne Rim, past će i svijet!"

Radno vrijeme

Opis Radno vrijeme
Od zadnje nedjelje u listopadu du 15. veljače 08:30 - 16:30
16. veljače do 15. ožujka
08:30 - 17:00
16. ožujka do zadnje subote u ožujku
08:30 - 17:30
Od posljednje nedjelje u ožujku do 31. kolovoza
08:30 - 19:15
Rujan
08:30 - 19:00
Od 1. listopada do zadnje subote u listopadu
08:30 - 18:30
Koloseum je zatvoren na Božić, Novu godinu i 1. svibnja.
Zadnji ulasci mogući su sat vremena prije zatvaranja.

Cijene ulaznica

Opis Redovna cijena Cijena s popustom * Cijena s popustom **
Redovna ulaznica
Omogućava posjet Koloseumu, Palatinu i Forumu Romanumu unutar dva dana.
12,00 € 7,50 € Besplatno
Ulaznica za posjet 'novootvorenim' dijelovima
Uz 'redovno' razgledavanje, omogućuje posjet hypogeumu i trećoj nadzemnoj razini. Razgledavanje je moguće jedino uz vodiča, pa je za posjet "novim" prostorima potrebno dodati 9 € na cijenu redovne ulaznice. Cijene uključuju i naknadu za internetsku rezervaciju.
23,00 € 18,50 € 11,00 €
* Pravo na popust imaju mladi iz Europske Unije stari 18-25 god.
** Pravo na popust imaju građani zemalja Europske Unije mlađi od 18 godina.
Ulaznice je moguće kupiti i preko telefona (+39 0639967700) te Interneta (www.coopculture.it). Time izbjegavate čekanje u redu, no plaća se naknada u iznosu od 2,00 eura.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
09. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Rimu