Konstantinov slavoluk

Konstantinov slavoluk najveći je očuvani slavoluk u Rimu, a nalazi se odmah do slavnog Koloseuma.
Konstantinov slavoluk Konstantinov slavoluk

Konstantinov slavoluk visok je 21 metar i potječe iz 315., kada je podignut kako bi obilježio Konstantinovu pobjedu nad Maksencijem iz 312. godine. Radi se o bitci kod Milvijskog mosta, odnosno prijelaza preko Tibera, koji se danas nalazi na samom sjeveru Rima. Bio je to jedan u nizu obračuna za carsku krunu, u kojima su uz Konstantina i Maksencija sudjelovali i Licinije te Flavije Valerije Sever.

Reljefi prikazuju događanja iz Konstantinovog života, uključujući i bitku protiv Maksencija. Zanimljivo, na spomeniku se nalazi i mnoštvo starih reljefa 'prenesenih' sa drugih onodobnih spomenika. Prije svega se to odnosi na reljefe na kojima su prikazani omiljeni carevi, poput Trajana, Hadrijana i Marka Aurelija.

Jedna od teza kojima se to objašnjava jest to da se Konstantina, koji je vladao u kriznim vremenima, htjelo povezati s carevima koji su uspješno vladali u doba prosperiteta. No, neki tvrde da su onodobni umjetnici bili manje vješti od ranijih te su posegnuli za tim rješenjem kako bi se 'podigla kvaliteta'. Po trećoj pak teoriji za izradu više reljefa jednostavno nije bilo vremena, pa se 'popunilo praznine' starim i dokazanim djelima.

Provjerite cijene smještaja u Rimu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti