Panteon

Riječ 'pantheon' na grčkom znači 'hram svih bogova', a s tom namjerom Panteon je i sagrađen - kao hram svih poganskih bogova.
Panteon Panteon

S vremenom je zapušten, a u 7. stoljeću od zaborava ga je spasila prenamjena u katoličku crkvu te je kao takva bila najveća na svijetu sve do sredine 15. stoljeća, kad je sagrađena Firentinska katedrala.

Jedini u cijelosti sačuvani arhitektonski spomenik antičkog Rima nalazi se na Piazza della Rotonda, malenom trgu sa šarmantnim uličicama koje na njega izlaze. Ovdje se nalaze i brojni restauranti, kafići i slastičarnice te vam preporučujemo da tu sjednete na ručak ili večeru, kako biste osjetili posebnu atmosferu u okružju 'hrama svih bogova'. Cijene nisu previsoke, što je samo razlog više da isprobate okuse Rima.

Rijetko je koja građevina proživjela koliko Panteon. Napravljen je u 1. stoljeću, obnavljan, ali i uništavan. Hram je bio bogato uređen, s dijelovima od mramora i bronce. Kralo se sve, čak i dijelovi stropa, a zanimljivo je da je većina bronce istaljena i korištena za topovske kugle u Papinskom dvorcu Castel San' Angelu!

Ulaz je besplatan i u svakom slučaju barem bacite pogled, iako mislimo da je Panteon izvana ipak zanimljiviji.

Provjerite cijene smještaja u Rimu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti