Piazza del Popolo

Sjeverno od omiljene rimske shopping-ulice, Via del Corso, smjestila se Piazza del Popolo, jedan od najvećih i najpoznatijih gradskih trgova.
Piazza del Popolo Piazza del Popolo

Piazza del Popolo poznata je po velikom obelisku koji se nalazi na sredini trga, crkvama-blizankama i velikim trijumfalnim vratima na sjevernom prilazu trgu.

Obelisk i fontane

Obelisk je star više od tri tisuće godina i izvorno se nalazio u egipatskom Heliopolisu. U Rim je stigao 10. godine prije Krista, stoljećima se nalazio na Circusu Maximusu, a na Piazzi del Popolo nalazi se od 1589. godine. Oko obeliska danas se nalazi fontana s četiri skulpture lavova, što je čest motiv egipatske umjetnosti.

Početkom 19. stoljeća na Trgu je izgrađena još jedna fontana - Fontana del Nettuno. Neptunovu fontanu dizajnirao je Valadier, a izradio Giovanni Ceccarini. Isti tim sagradio je još jednu fontanu i to nasuprot Neptunove - na istočnoj strani. Ona pak prikazuje božicu Romu, personifikaciju Rima. Zanimljivo, upravo je na toj fontani prikazana rijeka Tiber, iako se on nalazi zapadno od Trga, ondje gdje je smještena Neptunova fontana.

Slavoluk kao dobrodošlica putnicima sa sjevera

Na sjevernom kraju Trga nalazi se pak Porta del Popolo, velik slavoluk izgrađen u svrhu dočekivanja svih koji u Rim ulaze sa sjeverne strane, preko Via Flaminije. Radi se o cesti koja vodi prema Jadranu, točnije Riminiju i koja je u to doba bila vrlo prometna. Kao povod gradnji poslužio je dolazak švedske kraljice Kristine, koja je Rim posjetila 1655. godine nakon što se odrekla prijestolja i preobratila na katoličanstvo.

Na južnom dijelu Trga smjestile su se dvije vrlo slične crkve, razdvojene ulicom Via del Corso (poznatoj po shoppingu), koje se često smatraju blizankama. Radi se o crkvama Santa Maria dei Miracoli i Santa Maria in Montesanto. Obje su izgrađene u 17. stoljeću i prepoznatljive su po prekrasnim kupolama.

Želite li vidjeti Piazzu del Popolo u punoj ljepoti, zaputite se na šetnice brda Pincio istočno od Trga, odakle se pruža sjajan pogled na cijelu okolicu.

Provjerite cijene smještaja u Rimu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti