Piazza di Spagna

Piazza di Spagna jedno je od najpopularnijih rimskih okupljališta i jedan od najljepših rimskih trgova. Dugačke stube, obelisk, crkva na brežuljku i zanimljiva fontana, očito su dobitna kombinacija!
Piazza di Spagna Piazza di Spagna

Ime duguje španjolskom veleposlanstvu pri Svetoj stolici (Vatikanu), koje se tamo nalazi, a područje oko veleposlanstva, dakle i dio Trga, u 17. stoljeću čak se smatralo španjolskim teritorijem!

Na drugom kraju trga francusko je veleposlanstvo, čiji je utjecaj na trg zapravo mnogo veći. Naime, Francuzi su izgradili i same stube, s kojima se trg često poistovjećuje, danas nazvane španjolske stube, ali i prekrasnu crkvicu Trinita dei Monti na vrhu brdašca, koja kao da nadgleda sve ispod sebe. Ispred crkve je obelisk u slavu bezgrešnom začeću koji je nastao kao kompromis između Papinske države i Francuske, koja je htjela podići spomenik kralju Louisu XIV.

Inače, postoji 137 stuba i posebno su lijepe u proljeće, kad su prepune cvijeća te zaista možete uživati u pogledu. Veći dio vremena prepune su ljudi i dosta je teško uhvatiti kadar samo za sebe, ali se čekanje svakako isplati. Potrudite se i popeti uz njih, jer se odozgo pruža odličan pogled na trg, a možete i izbliza pogledati Trinita dei Monti.

U blizini stuba nalazi se kuća Johna Keatsa, slavnog engleskog književnika 18. stoljeća, koja je danas pretvorena u muzej. Keats je živio kratko, ali je ostavio značajan trag na razdoblje romantizma.

I Fontana della Barcaccia, koja se nalazi pri dnu stuba, također je zanimljiva. Napravljena je u znak sjećanja na poplavu Tibera krajem 16. stoljeća, kada je na tom mjestu, nakon povlačenja vode, ostao nasukan brodić. Kad smo već kod toga, spomenimo da je Rim sve do 20. stoljeća imao velikih problema s poplavama, dok uz Tiber konačno nije uspostavljen sustav nasipa koji su obuzdali navale vode.

Provjerite cijene smještaja u Rimu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti