Piazza Navona

Piazza Navona omiljeni je rimski trg, kako za domaće stanovništvo, tako i za njihove goste.
Piazza Navona Piazza Navona

Piazza Navona nalazi se na mjestu gdje je u 1. stoljeću izgrađen Domicijanov stadion, pa današnja struktura trga prati njegove konture.

Na stadionu su se održavala takmičenja, zabave i festivali i to sve do 1477. godine, kada Piazza Navona postaje sajmište te se pretvara u trg. Doduše, uprizorenja pomorskih bitaka održavala su se i između 17. i 19. stoljeća, ali samo vikendima tijekom kolovoza.

Barokno remekdjelo

Rim je poznat po svojim baroknim građevinama i javnim prostorima, a Piazza Navona smatra se jednim od najljepših rimskih baroknih ostvarenja. Zanimljivo, na njoj su radile obje onodobne arhitektonske zvijezde - Bernini i Borromini.

Trgom dominira Fontana četiri rijeke (Fontana dei Fiumi), projektirana od Berninija i otvorena 1651. godine. U sredini se nalazi veliki obelisk, oko kojega su četiri velike skulpture koje simboliziraju četiri velike rijeke i četiri kontinenta - Dunav (Europa), Nil (Afrika), Ganges (Azija) i La Platu (Amerika).

Zanimljivost je vezana uz skulpturu Nila, koja ima postavljen povez preko očiju. Iako su se smišljale svakakve zgodne priče o razlozima za taj potez, istina je vrlo jednostavna - u vrijeme gradnje Fontane izvor Nila nije bio poznat, pa je na ovaj način ukazano na tu činjenicu.

Na trgu se nalaze još dvije velike fontane - Neptunova fontana (Fontana del Nettuno) na sjevernom kraju i Maurova fontana (Fontana del Moro) na južnom dijelu. Obje su fontane doživjele preinake nakon što su napravljene u 16. stoljeću. Na Maurovoj fontani sredinom 17. stoljeća radio je i Bernini, dok su skulpture u Neptunovu fontanu dodavane čak u 19. stoljeću.

Osim fontana, na Piazza Navoni nalaze se još dvije znamenite građevine. Tako se iza Maurove fontane smjestila Palača Pamphilj, u kojoj se danas nalazi Brazilsko veleposlanstvo, dok se iza Fontane četiri rijeke nalazi crkva Sant'Agnese in Agone, prekrasno barokno zdanje sa sredine 17. stoljeća.

Piazza Navona danas

Danas je Piazza Navona živahan trg, okružen restaurantima i kafićima u kojima se uživanje u jedinstvenoj atmosferi poprilično naplaćuje. Trg je prepun uličnih umjetnika, koji prodaju portrete ili unaprijed pripremljene slike.

Nažalost, ondje se nalazi i mnoštvo 'umjetnika' koji na licu mjesta 'pletu' i prodaju narukvice. Radi se o jednostavnom ukrasu, koji bi vam mogao zakomplicirati život. Priča obično glasi - 'Nećemo tražiti od vas nikakav novac ili možete dati koliko želite.' - ali neki od prodavača znaju biti vrlo neugodni i ne puštati 'mušterije' dok im ne daju određeni iznos (npr. 10 ili 20 eura). Dakle, ako vam netko ponudi narukvice, jednostavno ih odbijte i, ako ih stvarno želite, kupite ih u nekoj od brojnih suvenirnica.

Provjerite cijene smještaja u Rimu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti