Piazza Venezia

Piazza Venezia još je jedan od upečatljivih rimskih trgova, a nalazi se u blizini Foruma i Kapitola.
Piazza Venezia Piazza Venezia

Rijetke su svjetske ulice na čijim se krajevima nalaze dva tako impresivna trga, kao što je to slučaj sa Via del Corso i trgovima Piazza del Popolo i Piazza Venezia. I dok je sjeverni kraj, odnosno Piazza del Popolo, vrlo miran i prilagođen pješacima, Piazza Venezia jedan je od onih talijanskih trgova na kojima se zapitate zašto Talijani ne ograniče promet barem oko najpoznatijih znamenitosti.

Il Vittoriano

Trgom dominira velebni memorijal Il Vittoriano, posvećen prvom talijanskom kralju - Vittoriju Emanueleu II. Taj je spomenik poznat i pod nazivom Oltar domovine, a građen je od 1885. do 1935. godine, iako je najveći dio bio dovršen još 1911. godine, do 50. godišnjice ujedinjenja Italije.

Gradnja je izazvala mnoštvo kritika, jer je Il Vittoriano doslovno ubačen u staru četvrt, punu povijesnih zdanja. Neka od njih srušena su, dok je primjerice Palača Venezia premještena na zapadni kraj Trga. Kako izgled kontrast između blještave bjeline novog i 'tamne' starine najbolje možete vidjeti na stražnjem dijelu Vittoriana, na koji se naslanja više stoljeća stara bazilika Santa Maria in Aracoeli.

Na sredini Memorijala nalazi se velik spomenik prvom talijanskom kralju, ispod kojeg se nalazi Grobnica nepoznatog junaka, spomenik kojim se 1921. odala počast Talijanima poginulima u Prvom svjetskom ratu.

Palazzo Venezia

Il Vittoriano se nalazi između dvije poznate palače - Palazzo Venezia i Palazzo Generali. Potonja je izgrađena početkom 20. stoljeća i velikim dijelom je kopija zanimljivijeg uzora.

Palazzo Venezia graditi je sredinom 15. stoljeća dao venecijanski kardinal Pietro Barbo, koji je 1464. godine postao papa Pavao II. Zgrada je odličan primjer renesanse arhitekture, a služila je kao papinska i plemićka rezidencija.

Kada se krenulo u gradnju Il Vittoriana, Palača je premještena blago zapadno. U 20. stoljeću poznata je postala po tome što ju je diktator Benito Mussolini koristio kao svoju rezidenciju i s čijeg je balkona držao govore okupljenim masama.

Provjerite cijene smještaja u Rimu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti