Trajanov stup

Trajanov stup spomenik je podignut kao trajni spomen na cara Trajana te prikazuje njegove vojne pobjede u tadašnjoj Daciji.
Trajanov stup Trajanov stup

Trajan je carevao od 98. do 117. godine te je ostao zapamćen kao jedan od najuspješnijih i najomiljenijih rimskih careva. Rimsko carstvo najveću površinu pod svojom kontrolom imalo je upravo za njegove vladavine, a posebno je ostao poznat po osvajanju bogate provincije Dacije, čiji se teritorij uvelike preklapao s prostorom današnje Rumunjske.

Upravo je pobjeda u ratovima protiv Dacije poslužila kao povod za gradnju velikog stupa s reljefima koji će ovjekovječiti tu za Rim važnu pobjedu. Sam spomenik visok je oko 30 metara, dok mu postolje dodaje još otprilike pet metara.

200 metara reljefa

Zavojiti reljefi prikazuju različite scene iz osvajanja Dacije. Ukupno su dugački oko 200 metara te započinju Trajanovim prelaskom Dunava preko pontonskog mosta i završavaju protjerivanjem Daciana nakon poraza od Rimljana.

Nakon što je Trajan umro, urne s njegovim posmrtnim ostatcima sačuvane su u temeljima spomenika. Također, na vrhu spomenika isprva se nalazio njegov spomenik, no krajem 16. stoljeća zamijenjen je skulpturom sv. Petra.

Spomenimo da se Trajanov stup nalazi na Trajanovom Forumu te je pomalo skriven među okolnim zgradama. Ako dolazite iz smjera Koloseuma, lako ćete ga naći nastavite li po ulici Via dei Fori Imperiali. Dolazite li iz okolice Piazze Venezia, ispred Il Vittoriana odite iza istočnog ugla i pred vama će se ukazati crkva Santa Maria di Loreto i Trajanov stup.

Trajanov stup poslužio je kao inspiracija brojnim sličnim objektima, a takva su i dva stupa ispred poznate bečke crkve Karlskirche.

Provjerite cijene smještaja u Rimu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti