Sassari

Središte sjeverne Sardinije, Sassari, drugi je najveći grad na Otoku i mjesto koje je nepravedno zapostavljeno u turističkim brošurama.
Sassari Sassari

Sassari je sjedište istoimene provincije, koja obuhvaća mnoga atraktivna odredišta, poput Alghera, Castelsarda i Stintina. No, Sassari je sam po sebi zanimljivo mjesto koje vrijedi razgledati barem nekoliko sati.

Povijesne crtice

Sassari (izgovara se s naglaskom na prvom slogu) u povijesnim se spisima prvi put spominje 1131. godine, a već nekoliko desetljeća kasnije dolazi pod vlast Genove. Sljedećih dvjestotinjak godina obilježilo je mijenjanje vlasti između Genove i Pise, da bi 1323. godine grad prešao pod vlast Aragonskog kraljevstva. Sljedećih 400-tinjak godina uglavnom je proveo kao dio španjolskih kraljevstava, zatim je nakratko bio pod austrijskom vlašću, sve do 1718. godine, kada postaje dio Sardskog kraljevstva. 1861. godine ulazi u sastav ujedinjene Italije, odnosno Talijanskog kraljevstva.

Što posjetiti (znamenitosti) u Sassariju

Najznačajnija gradska znamenitost jest Katedrala, čiji najstariji očuvani dijelovi potječu iz 13. stoljeća, posvećena gradskom zaštitniku - sv. Nikoli. Posebno je upečatljivo barokno pročelje, prepuno isklesanih detalja i spomenika svetaca, pri čemu je na samome vrhu, naravno, sv. Nikola. Za razliku od raskošnog pročelja, unutrašnjost je nešto skromnija, no primjerice vrijedi vidjeti stropne slike.

Još jedna religijska građevina ističe se svojom ljepotom, a to je crkva sv. Marije Betlehemske, spojena s franjevačkim samostanom. Izgrađena je u 13. stoljeću, no više je puta mijenjana i obnavljana. Danas je izvana prepoznatljiva po velikoj kupoli, dok se u unutrašnjosti nalazi mnoštvo kapelica, kao i skulptura svetaca.

Pedesetak metara iza Katedrale smjestila se Vojvodina palača, koja se tamo nalazi od 1805. godine. Graditi ju je dao Antonio Manca, vojvoda od Asinare, po čijoj tituli zgrada i nosi ime. Na prijelazu s 19. u 20. stoljeće, točnije 1900. godine, prelazi u vlasništvo grada i postaje sjedište sassarske administracije, odnosno Gradska vijećnica.

Blizu Katedrale nalazi se i sjedište Sveučilišta Sassari, koje pohađa više od 15.000 studenata. Osnovano je sredinom 16. stoljeća, a isprva su ga vodili isusovci.

Sassari ima i nekoliko lijepih trgova. Glavni i najveći jest Piazza d'Italia, na čijoj se sredini nalazi velik spomenik Vittoriju Emanueleu II. Trgom dominira Palazzo della Provincia, zgrada u kojoj se danas nalazi sjedište mjesne provincije i prefekture.

Krenete li šetati od Piazze d'Italia po Corsu Vittorio Emanuele II., ubrzo ćete stići do Piazze Azuni, živahnog malog trga, u čijoj se blizini pak nalazi Piazza Tola, trg okružen starim palačama na kojemu se nalazi i Palazzo d'Usini. Radi se o jednoj od najstarijih gradskih palača i jednom od prvih primjera renesansnih građevina svjetovne namjene na Sardiniji.

Prijevoz do Sassarija

Sassari ima izvrstan položaj i kao jedno od dva glavna otočna prometna središta odlično je povezan s ostatkom Sardinije. Osim dobrih autobusnih poveznica, tu je i željeznica, a važno je napomenuti i da se nalazi na sjecištu glavnih otočnih prometnih pravaca.

Do Alghera vožnja automobilom traje oko pola sata, Bose nešto više od sat vremena, Olbije i Oristana sat i pol, a najudaljenijeg Cagliarija oko dva sata i 15 minuta.

Autobusnim linijama (www.arst.sardegna.it) Sassari je povezan s gotovo svim otočnim mjestima, a za veća mjesta su linije uglavnom izravne, odnosno nisu potrebna presjedanja. Autobusni kolodvor nalazi se u ulici Via Padre Zirano, malo izvan središta grada (pet do deset minuta hoda od Katedrale), u blizini crkve sv. Marije Betlehemske.

Linija (autobusna) Cijena
Sassari - Alghero 2,50 EUR
Sassari - Castelsardo 3,10 EUR

Sassari također ima željeznicu, a kolodvor se nalazi oko pet minuta hoda od autobusnog terminala, u lijepoj palači u ulici 25. travnja (Via XXV Aprile), odnosno na Piazzi della Stazione. Zanimljivo je da je Sassari sjecište dvije nepovezane pruge - 'glavne' prema Cagliariju i ostatku otoka, kojom upravljaju Talijanske željeznice (www.trenitalia.com) i lokalne prema Algheru (Sardske željeznice, Ferrovie della Sardegna), kojom upravlja ARST (www.arst.sardegna.it).

Linija (željeznička) Cijena
Sassari - Alghero 3,80 EUR
Sassari - Cagliari 16,50 EUR

Vlak do Alghera ujedno je i neka vrsta turističke atrakcije, s obzirom da se radi o starim vlakovima, obično s jednim ili dva vagona, koji su daleko od komfora modernih vlakova, ali zato vožnja njima predstavlja zgodno iskustvo svima koji su navikli voziti se novijim prometalima.

Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
25. 06. 2022.

Provjerite cijene smještaja u Sassariju

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Sassari
Jeftini letovi iz/do Sassarija

Jeftini letovi iz/do Sassarija

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Sassarija? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.