Spello

U okolici Asiza nalazi se mnoštvo slikovitih gradića, među kojima je i umbrijska cvjetna prijestolnica - Spello.
Spello Spello

Svega desetak kilometara od Asiza u smjeru jugoistoka, smjestio se Spello, još jedan u nizu prekrasnih umbrijskih gradića koji s brda 'nadgledaju' okolnu ravnicu.

Slikoviti Spello poznat je po dobro očuvanim zidinama, koje povezuju nekoliko gradskih vrata iz rimskoga doba, kao što su Porta Consolare ili Porta di Venere. Nakon što kroz gradska vrata uđete u povijesnu jezgru, naći ćete se u labirintu uskih gradskih ulica, tako karakterističnih za brojne talijanske gradove, a opet tako nekarakteristično mirnih.

Naime, za razliku od Spoleta, a pogotovo u usporedbi s Asizom, Spello je mjesto koje turisti uglavnom nisu otkrili i kojim se možete kretati bez velikih gužvi. Iznimka je tek L'Infiorata, najpoznatije lokalno događanje.

L'Infiorata - proslava svetkovine koja Spello pretvara u cvjetnu prijestolnicu

L'Infiorata je naziv festivala koji se u Spellu održava svake godine, u razdoblju oko blagdana Tijelova (Corpus Domini), pri čemu se središnje događanje odvija na prvu subotu i nedjelju nakon Tijelova.

Tijekom tih dana lokalno stanovništvo neumorno radi na izradi cvjetnih ‘slika' i ‘tepiha', koji prikazuju razne vjerske motive, a ponekad i svjetovne. U Infiorati sudjeluje gotovo svo lokalno stanovništvo, podijeljeno u brojne momčadi. Ekipe se međusobno natječu, a biti dio najboljeg sastava lokalcima je velika čast.

Rad na raskošnim umjetničkim djelima započinje mjesecima ranije, kada se osmišljavaju novi dizajni i počinju prikupljati latice za ukupno kilometar i pol kreacija koje će krasiti Spello.

U subotnju večer, noć prije predstavljanja rezultata, kreće se sa skiciranjem motiva na tlu, nakon čega se latice utiskuju po predviđenom planu i stvaraju impresivna djela. Kada stigne jutro, zadivljeni posjetitelji preplave Spello i uživaju u trudu svih koji su sudjelovali u stvaranju još jedne posebne kulise za proslavu Corpus Dominija, dok ocjenjivači moraju pažljivo proučiti svaku kreaciju i donijeti sud o najboljima.

Poslije ocjenjivanja i razgledavanja, slijedi sveta misa u crkvi San Lorenzo Martire, nakon koje slijedi središnje događanje tijelovskih događanja u Spellu - svečana procesija gradskim ulicama.

Cvijećem okićene ulice

Infioratu je teško nadmašiti, no stanovnici Spella trude se gradić okititi cvijećem i u ostatku godine, pa su cvjetne posude postavljene posvuda i zaista podižu ugođaj.

Što vidjeti (znamenitosti u Spellu)

Iako je prava čar Spella u šetnji njegovim uličicama, ondje se smjestilo i nekoliko znamenitosti koje vrijedi posjetiti.

Prije svega, tu je crkva Santa Maria Maggiore, u kojoj se nalazi kapelica Baglioni, s freskama poznatog renesansnog umjetnika Pinturicchia. To nije jedino svetište s Pinturicchiovim ‘potpisom' u Spellu, s obzirom da se u obližnjoj crkvi Sant'Andrea nalazi njegova slika ‘Gospa s Djetetom i svecima'.

Naravno, svakako vrijedi prošetati uz dobro očuvane gradske zidine, kao i gradska vrata. Najpoznatija su među njima vjerojatno Porta Consolare, smještena na jugu, uz parkiralište koje je idealno za ostaviti automobil i odmah ući u središte grada.

Nešto zapadnije dolazi se do vrata Porta Urbica, s natpisom ‘Splendidissima Colonia Iulia', koji podsjeća na rimsku povijest Spella. Sjeverozapadno od Porte Urbica, nalaze se Venerina vrata (Porta di Venere), svojim oblikom najupečatljivija od triju navedenih.

Spello: Villa Fidelia

Za kraj, izdvojit ćemo nešto i za ljubitelje parkovne arhitekture. Naime, na staroj cesti koja od Spella vodi prema Asizu, nalazi se Villa Fidelia, palača iz 16. stoljeća, oko koje je u 18. i 19. stoljeću uređen velebni vrt. Prostor je otvoren za javnost, pa se ondje održavaju i razna događanja.

Provjerite cijene smještaja u Spellu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti