Spoleto

Iako Umbrija nije toliko poznata kao susjedna joj Toskana, njeni brežuljci čije su vrhove 'osvojili' slikoviti gradići rijetko koga ostave ravnodušnim. Među tim je gradovima svakako najpoznatiji Assisi, ali niti Spoleto ne zaostaje previše.
Spoleto Spoleto

U južnom dijelu Umbrije, nedaleko od Orvieta, smjestio se gradić Spoleto. Radi se o idealnom mjestu za (polu)dnevni izlet iz nekog od poznatijih gradova u okolici, s obzirom da je Rim udaljen svega sat i pol vožnje autom, a ni Siena (dva sata) niti Firenca (dva i pol sata) nisu daleko.

Spoletov značaj tijekom povijesti najbolje se očituje u njegovim građevinama. Tako se u Spoletu može pronaći dijelove zidina koje su u 5. stoljeću prije Krista gradili Umbri, ostatke iz vremena rimske vladavine, od kojih su neki iznimno očuvani poput mosta Ponte Sanguinario, kao i utjecaje iz vremena vladavine Langobarda, kada je Spoleto bio i zasebno vojvodstvo.

Rocca Albornoziana i Ponte delle Torri

Jedna od glavnih znamenitosti toga grada i razlog koji ga čini privlačnim turistima svakako je Rocca Albornoziana, utvrda sagrađena u 14. stoljeću, smještena na vrhu brda Sant'Elia. Smještaj dvorca ne bi trebao biti obeshrabrujuć jer do vrha besplatno voze dizala. Utvrda pravokutnog oblika sadrži šest tornjeva, dok joj je unutrašnjost podijeljena na dva dijela - Cortile delle Armi i Cortile d'onore. Obzirom na predivan pogled koji se pruža s vrha, teško je zamisliti da je navedeni dvorac služio kao zatvor još u 19. i 20. stoljeću.

Dok se s jedne strane pruža pogled na grad, s druge strane dvorca nalazi se most Ponte delle Torri koji spaja Roccu s tvrđavom Fortilizilo dei Mulini. Most je imao dvojnu funkciju, pa je tako, osim za promet, bio korišten i kao akvedukt.

Duomo - Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

Odmah podno dojmljive Rocce, smješten je još jedan gradski simbol - Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije. Sagrađena je tijekom 12. i 13. stoljeća, izvorno u romaničkom stilu, što se posebice očituje na pročelju i to u lijepim rozetama. Ipak, osobito zanimljiv detalj predstavlja mozaik u bizantskom stilu, koji prikazuje Krista ustoličenog između Bogorodice i sv. Ivana Evanđelista. Ipak, vanjski izgled samo je blagi nagovještaj onoga što se krije unutra.

Raskošna unutrašnjost katedrale obilježena je baroknim stilom, koji se najbolje očituje u predivno ukrašenim stropovima i freskama poznatih autora, od kojih su najzvučnija imena Fillipo Lippi i Bernardino di Betto, poznatiji kao Pinturicchio. Svakako su vrijedni spomena i brojni oltari, kao i kapelice. Najpoznatija je među njima Cappella delle Reliquie, a razlog je pismo Svetog Franje bratu Leu, koje se upravo ondje čuva.

Bazilika San Salvatore

Spoleto skriva još jedan biser, a to je bazilika San Salvatore, čiji su 'korijeni' stari više od 1500 godina. Točnije, građena je u 4. i 5. stoljeću, dok je današnji oblik dobila u 8. stoljeću, kada su je rekonstruirali Langobardi. Bazilika je uvrštena među znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a koje ukazuju na velik doprinos Langobarda razvoju srednjovjekovnog europskog kršćanstva.

San Pietro extra Moenia - bogati romanički reljefi na pročelju

U južnom dijelu Spoleta, smještena je još jedna zanimljiva crkva - San Pietro extra Moenia. Kao što joj i ime kaže, nalazi se izvan gradskih zidina, a sagrađena je još u 5. stoljeću kako bi se u njoj čuvala značajna relikvija - dio lanaca kojima je Sveti Petar bio okovan. Današnji oblik stekla je krajem 12. i početkom 13. stoljeća, kada je nastalo pročelje bogato reljefima. Na reljefima su prikazani prizori iz Novog zavjeta, prizori vezani uz život sv. Petra kao i alegorijske srednjovjekovne priče, te kao cjelina predstavljaju jedan od najboljih primjera romaničke arhitekture u cijeloj Umbriji.

Podsjetnik na otpor moćnom Hanibalu

Slavni kartaški vojskovođa Hanibal u svojim je osvajanjima u 3. stoljeću prije Krista došao i do Spoleta, čiji su se stanovnici uspješno obranili. Prema predaji, stanovnici Spoleta polijevali su Hanibalovu vojsku kipućim uljem te ih na taj način natjerali na bijeg, a u spomen na tu lokalnu legendu u 13. je stoljeću izgrađen Torre dell'Olio, danas jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti. U blizini se, pak, nalazi Porta Fuga - još jedna spoletska znamenitost koja podsjeća na Kartažane, s obzirom da je svoj naziv dobila po bijegu Hanibalove vojske (lat. fuga = bijeg).

Ostale znamenitosti u Spoletu

Od ostalih znamenitosti u Spoletu svakako treba spomenuti crkvu, odnosno kompleks San Ponziano, posvećen zaštitniku Spoleta - Svetom Ponzianu, lokalnom mladiću koji je podvrgnut raznim oblicima mučeništva tijekom progona kršćana od strane cara Marka Aurelija. Zanimljiva je i romanička crkva San Gregorio Maggiore, posvećena još jednom spoletskom mučeniku, a koja se nalazi u blizini mosta Ponte sanguinario.

Tu je i bazilika Sant'Eufemia, romanička bazilika svega stotinjak metara udaljena od Katedrale. Dojmljiva unutrašnjost tipičan je primjer lombardske romanike, a u relativno praznom prostoru ističu se oltar i freska iznad njega. Zanimljivo je da se oltar izvorno nalazio u Katedrali, a na njemu se nalaze motivi mističnog janjeta i četiri evanđelista.

Stari trgovački centar grada zvan Piazza del Mercato i u današnje vrijeme predstavlja mjesto na kojem možete pronaći trgovine koje prodaju domaće proizvode iz Spoleta i njegove okolice, a ondje se također smjestila i predivna Fontana di piazza del Mercato.

Naravno, vrijedi spomenuti i ostavštinu iz vremena rimske vladavine. Prije svega, tu je Teatro Romano, kazalište sagrađeno tijekom 1. stoljeća prije Krista, koje je tijekom vremena zbog različitih utjecaja bilo izgubilo svoju izvornu funkciju. No, danas se to ipak mijenja, pa se povremeno koristi za koncerte i predstave. Uvid u život za vrijeme rimske vladavine pruža i Casa Romana kao tipičan primjer patricijske kuće, za koju se čak misli da je pripadala majci rimskog cara Vespazijana.

Provjerite cijene smještaja u Spoletou