Stintino

Sardinija je na glasu kao otok s nekima od najljepših europskih plaža. Jedna od njih, vjerojatno i najpoznatija, nalazi se u mjestu Stintino, na sjeverozapadu otoka.
Stintino Stintino

Stintino je ribarsko mjestašce nastalo tek krajem 19. stoljeća i to na dosta neobičan način. Naime, na obali ispred Stintina nalazi se otok Asinara, danas nacionalni park, na kojemu se donedavno nalazio strogo čuvani zatvor. Kada su vlasti 1885. godine odlučile ondje izgraditi kažnjeničku ustanovu, iselile su svo stanovništvo (oko 400 ljudi) i to upravo na područje današnjeg grada.

Naselje je ubrzo nazvano Stintino, po lokalnom nazivu za zmiju (isthintu). Naime, mjesto se razvilo između i oko dvije uvale, pa promatrano iz zraka djeluje da vijuga kao zmija. Osim što su uvale gradu priskrbile ime, u njima su se smjestile i dvije slikovite luke - Porto Vecchio ('Stara luka') i Porto Nuovo ('Nova luka').

Stintino danas ima oko 1500 stanovnika, no ondje ljeti boravi višestruko više ljudi. Još uvijek je vidljiv utjecaj ribarstva na lokalno gospodarstvo, iako ono nema toliki značaj kao što je imalo prije nekoliko desetljeća. Ne čudi stoga što je Stintino poznat po restaurantima s morskim specijalitetima, a i jedna od omiljenih mjesnih priredbi slavi ribe - tunu.

Plaža La Pelosa

Ipak, ono zbog čega najveći dio posjetitelja hrli u Stintino jest čarobna plaža La Pelosa. Kristalno čista voda ispod koje se nazire bijeli pijesak magnet je za turiste, a uza samu plažu nalazi se i jedna povijesna atrakcija - toranj istoga imena - La Pelosa, sagrađen u 17. stoljeću kao dio fortifikacijskog sustava na obalama Sardinije.

La Pelosu tijekom sezone 'opsjedaju' tisuće turista, pa se stvaraju velike gužve. Nešto je manje ljudi u pred- i posezoni, primjerice u svibnju i otprilike od sredine rujna nadalje. S obzirom na klimu na Otoku, to je još uvijek odlično vrijeme za uživanje u morskim radostima.

No, ako se ondje zateknete i u špici sezone, možete probati naći mjesto za ručnik na nekoj od okolnih plaža koje se nastavljaju prema Stintinu. Izbor je šarolik - možete se 'utaboriti' na nekoj od pješčanih uvala ili probati pronaći idealno mjesto na stjenovitim dijelovima obale.

Na i oko plaže nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata, a možete i iznajmiti ležaljke i suncobrane. Moguće je zakupiti i kanue ili pedaline, no najveći dio iznajmljivača posluje samo od početka lipnja do kraja rujna.

Prijevoz do La Pelose

Do plaže La Pelosa iz Alghera izravno se može autobusima Sardabusa (www.sardabus.it), koji putem staju i kod Zračne luke Alghero. Vožnja traje nešto više od sat vremena.

Autobus Sardabusa staje na nekoliko mjesta u Stintinu, a jedna od postaja je i La Pelosa. Nakon što izađete iz busa, nastavite hodati uz obalu desetak minuta i stići ćete do plaže, koju ćete lako prepoznati po tornju La Pelosa.

Dolazite li iz Sassarija, možete koristiti liniju ARST-a (www.arst.sardegna.it), koja također vozi nešto više od sat vremena.

Cijene karata pogledajte u tablici ispod:

LinijaCijena
Alghero - Stintino (Sardabus)6,00 EUR
Zračna luka Alghero - Stintino (Sardabus)3,70 EUR
Sassari - Stintino (ARST)3,70 EUR
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
25. 06. 2022.

Provjerite cijene smještaja u Stintinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Stintino
Jeftini letovi iz/do Stintina

Jeftini letovi iz/do Stintina

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Stintina? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.