Trst

'Trst, što ću ondje? Sve možeš kupiti i kod nas.' Otprilike je to reakcija koju ćete često čuti kada nekome predložite izlet u Trst. Ovaj sjevernotalijanski grad još će se dugo u Hrvatskoj boriti sa svojim imidžem shopping-meke, no oni koji 'zagrebu' malo dublje rijetko će ostati ravnodušni.
Trst Trst

Već kada se onako s ceste krenete spuštati prema Tršćanskom zaljevu, pogled na grad ostavlja bez daha. Trst je doista mjesto koje je prigrlilo more koje ga okružuje i neizostavno se stopilo s njim. Grad je to čiju je prošlost i povijest oblikovalo upravo more, oblikuje je i danas, a vjerojatno će to nastaviti činiti i u budućnosti.

Prošećimo Trstom

Nije to ništa čudno, s obzirom da je Trst smješten u istoimenom zaljevu, pa se tako zapravo tijekom razgledavanja grada uglavnom krećete oko njega i promatrate ga s različitih strana.

Tako su i autobusni te željeznički kolodvor, inače smješteni jedan do drugog, od mora udaljeni tek 200-ak metara. To su ujedno i odlične polazne točke za razgledavanje grada.

Ako krenete obalnom šetnicom prema središtu grada, brzo ćete zapaziti brojne palače koje podsjećaju na Beč ili ostale austrijske gradove. Ništa čudno, s obzirom da je Trst veći dio svoje moderne povijesti bio dio Habsburškog carstva. Točnije, uz kraće prekide pod Habsburškom je vlašću proveo gotovo šest stoljeća te se razvio u najznačajniju luku i jedan od najvećih gradova u Monarhiji.

Ubrzo se s lijeve strane pogled otvara prema Canalu Grande, kanalu koji dijeli ime s puno poznatijom inačicom u Veneciji. Iako nije ni izbliza toliko velik i poznat, radi se o jednom od najšarmantnijih dijelova grada. Nekoliko mostića koji presijecaju tok vode, restauranti i kafići naslagani uz njega te crkva Sant' Antonio Taumaturgo, koja se nalazi na kraju kanala, jedna su od najljepših tršćanskih vizura.

Kod Kanala obalna šetnica postaje šira, a zaljev se naglo otvara te vam pogled odjednom seže kilometrima u daljinu. Ako uz obalu još malo nastavite prema samome središtu grada, dolazite do putničkog dijela Luke Trst, najveće teretne luke na Jadranu. Upravo to je jedna od posebnosti grada – putnički terminal nalazi se točno nasuprot glavnom gradskom trgu – Piazzi dell'Unita d'Italia (Trg talijanskog jedinstva). Kako glavni trg ima oblik slova 'u', tako ulazak krstaša u pristanište djeluje kao radosno dočekivanje gosta koji vam stiže u dnevnu sobu, baš kao što se nekad s radošću dočekivalo trgovačke brodove koji su Trstu donijeli silno bogatstvo.

Tršćani se vole pohvaliti da je spomenuti glavni trg, Piazza dell'Unita d'Italia, najveći europski trg smješten uz morsku obalu. Na pamet nam pada Lisabon, čiji bi se stanovnici vjerojatno usprotivili toj tvrdnji, s obzirom da je Praca do Comercio barem dvostruko veći. No, bila Piazza Unita d'Italia najveći 'morski trg' u Europi ili ne, nedvojbeno se radi o jednom od najljepših tršćanskih prostora.

Na Trgu i u okolnim uličicama nalaze se brojne poznate kavane, među kojima je najstarija Caffe Tommaseo, otvorena još 1830. godine. Pedesetak metara istočno od Piazze Unita d'Italia nalazi se poznato Verdijevo kazalište, uz koje se nalazi još jedna zgodna kavana.

Krenete li prema istoku, ubrzo slijedi uspon na brdo San Giusto, uz središnji trg najpopularnije područje među turistima. Putem možete vidjeti Rimsko kazalište, staro gotovo dva tisućljeća. Danas se ondje ponekad održavaju javne priredbe, a zanimljivo je da je u davno vrijeme, kada je objekt izgrađen, more dosezalo sve do Kazališta. Nastavite li dalje prema Katedrali, proći ćete pokraj raskošne crkve Santa Maria Maggiore. Otprilike 15 minuta nakon što ste krenuli iz središta grada, stižete do brda San Giusto, odakle ćete prekrasnim pogledom biti nagrađeni za strpljivost pri pomalo napornom usponu.

Na tom se trgu nalaze istoimeni dvorac i gradska katedrala, pa možete iskoristiti priliku za posjet oboma. Ako se zaputite u dvorac, osim povijesnih izložaka moći ćete uživati i u nenadmašnom pogledu na Trst i more koje ga okružuje.

Želite još? Zaputite se malo izvan središta grada. Na sjevernoj obali Tršćanskog zaljeva nalazi se prekrasni dvorac Miramare, a ako se odande uputite oko dva kilometra prema unutrašnjosti možete posjetiti najveću svjetsku špilju otvorenu za posjete turista – Grottu Gigante.

Život u Trstu

Trst je danas jedan od najugodnijih gradova za život u Italiji. To potvrđuje i redovito godišnje istraživanje dnevnika 'Il Sole 24 Ore' zvano 'Qualita della vita', u kojemu se Trst godinama nalazi pri ili na samome vrhu ukupnog poretka.

Glavni grad pokrajine Friuli Venezia Giulia ostavlja dojam ležernog mjesta idealnog za kraće putovanje ili barem jednodnevni izlet. Sjednite na kavu i probajte espresso Illy, koji se proizvodi upravo ondje, uživajte u parku ispred prekrasnog dvorca Miramare, posjetite najveću svjetsku špilju otvorenu za turiste i, napokon, izdvojite i koju minutu za shopping. Ako ništa drugo, kako biste se podsjetili vremena u kojima sve nije bilo na dohvat ruke i više cijenili činjenicu što se 'ondašnji Trst' vjerojatno nalazi tek nekoliko ulica dalje od vas. :)

Jedno je sigurno – Trst je mnogo više od shopping-izletišta i, ako mu pružite priliku, sigurno vas neće razočarati.

Provjerite cijene smještaja u Trstu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Trst
Jeftini letovi iz Trsta

Jeftini letovi iz Trsta

Trst ima jednu od manjih talijanskih zračnih luka, no te linije koje ima uglavnom su niskotarifne i vrlo su korisne putnicima iz Hrvatske.

Karta Trsta sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Trstu.

Klima i vrijeme u Trstu

Trst karakterizira mediteranska klima, s toplim i sunčanim ljetima te blagim i ugodnim zimama.

Prijevoz do Trsta

Nakon ukidanja izravnih vlakova između Zagreba i Venecije, jedina smislena opcija za prijevoz između Hrvatske i Trsta postali su autobusi. Srećom, prijevoznici su s tim talijanskim gradom povezali...

Shopping u Trstu

Iako danas nema nekog posebno razloga za zaputiti se u Trst zbog shoppinga, to ne znači da će oni koji se na to odluče ostati uskraćeni za dobar izbor. Naime, u Trstu se nalazi više tisuća trgovina...

Smještaj u Trstu

Trst većini posjetitelja predstavlja jednodnevno izletište, no i ako ostanete prespavati jednu ili više noći nećete pogriješiti.

Što posjetiti (znamenitosti) u Trstu

Trst je vrlo zanimljiv grad s brojnim zanimljivim znamenitostima. Većinu njih možete vidjeti relativno brzo, a izdvojili smo najvažnije među njima.