Dvorac Miramare

Vjerojatno najpoznatija tršćanska građevina jest dvorac Miramare. Onako slikovito 'postavljen' na stijeni iznad mora i okružen prekrasnim parkom, svakako zavrjeđuje vaš posjet.
Dvorac Miramare Dvorac Miramare

Dvorac je kao svoju rezidenciju graditi dao habsburški nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan. Najvećim dijelom dovršen je 1860. godine, kada je Maksimilijan ondje uselio sa svojom suprugom Charlottom od Belgije.

Maksimilijan je nekoliko godina kasnije postao meksički car te su supruga i on napustili Miramare te život nastavili tisućama kilometara daleko od Trsta. No, politička previranja dovela su do svrgavanja Maksimilijana i monarhista s vlasti, nakon čega je pogubljen od strane republikanaca.

Supruga Charlotta već se ranije zaputila u Europu po pomoć od europskih moćnika, no nije je dobila te se u Meksiko više nije ni zapućivala. Ubrzo dobiva živčani slom, iako tragične vijesti o svojem mužu još nije ni doznala, pa je nekoliko mjeseci provela u Castellettu, dijelu miramarskog kompleksa u kojemu je dvorski par boravio i prije useljenja u Dvorac. Ubrzo odlazi u Belgiju, a u Miramare se nikada nije vratila.

Nakon tragične sudbine graditelja Miramarea, dvorski kompleks dugo se koristio za povremene boravke Habsburgovaca, prije svega popularne carice Sisi. Početkom Prvog svjetskog rata, Dvorac počinje dijeliti turbulentnu povijest grada kojem pripada, pa tako 1918. godine potpada pod talijansku vlast i na neko vrijeme postaje muzej. No, već 1931. godine preuzima ga vojvoda Amedeo iz plemićke obitelji Savoy, u to vrijeme talijanske kraljevske obitelji, te ga modernizira u skladu sa svojim potrebama.

Drugi svjetski rat donosi njemačku vlast, slijedi preuzimanje od strane novozelandske vojske, koja ga predaje Englezima, a oni Miramare naposljetku predaju Amerikancima. 1954. godine Londonskim sporazumom Trst i okolica opet postaju dio Italije te su već iduće godine park i dvorski muzej otvoreni za javnost.

Dvorac Miramare danas

Miramare je danas jedan od najprepoznatljivijih tršćanskih motiva. Ako imate dovoljno vremena, svakako izdvojite koji sat za posjet ovom kompleksu. Osim samoga dvorca i parka, zanimljive su i šetnice koje ga okružuju, s kojih se, jednako kao i kod dvorca, pruža izvrstan pogled na grad i okolicu.

Prijevoz do dvorca Miramare

U zimskom rasporedu vožnje (www.triestetrasporti.it), između glavnog željezničkog kolodvora i Miramarea vozi autobus broj 36 na liniji za Grignano. Možete izaći na dvije postaje. Jedna je nakon dva tunela, a druga na autobusnom okretištu Grignano. Koju god postaju odabrali, trebat ćete pješačiti 15-20 minuta.

U ljetnom rasporedu vožnje, otprilike od sredine lipnja do sredine rujna, između glavnog željezničkog kolodvora i Miramarea vozi autobusna linija broj 6, čija je ruta jednaka onoj linije broj 36 tijekom zime. Linija broj 36 u ljetnom rasporedu vožnje ima nešto drukčiji raspored nego tijekom ostatka godine, pa se izlazi isključivo na okretištu Grignano.

Radno vrijeme dvorca

Opis Radno vrijeme dvorca
Svakodnevno 09:00 - 19:00

Radno vrijeme parka

Opis Radno vrijeme parka
Siječanj, veljača 08:00 - 16:00
Ožujak i listopad 08:00 - 17:00
Travanj, svibanj i rujan 08:00 - 18:00
Lipanj, srpanj i kolovoz 08:00 - 19:00
Studeni i prosinac 08:00 - 15:00

Cijene ulaznica

Opis Cijene
Redovna cijena
6,00 €
Građani EU-a stari 18-25 godina
4,00 €
Građani EU mlađi od 18 godina
Građani EU stariji od 65 godina
Besplatno
Posjet parku i ostatku dvorskog kompleksa besplatan je.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Trstu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti