Piazza dell'Unita d'Italia

Piazza Unita d'Italia najveći je gradski trg i vjerojatno najomiljenija tršćanska znamenitost.
Piazza dell'Unita d'Italia Piazza dell'Unita d'Italia

Tršćani se vole pohvaliti da se radi o najvećem europskom trgu smještenom uz more, no to je pomalo upitno, s obzirom da je lisabonski Praca do Comercio barem dvostruko veći. U svakom slučaju, radi se o jednom od najljepših gradskih lokaliteta koji nikako ne biste smjeli propustiti kada posjetite Trst.

Nekoć je nosio ime sv. Petra, zatim se zvao Piazza Grande, da bi 1955. godine konačno dobio današnje ime. Trg je i danas poznat pod nazivom 'Veliki trg', iako je ime promijenio još 1918. godine kada je Trst pripojen Kraljevini Italiji. Točnije, tada je dobio naziv Piazza Unita, da bi 1955. godine bio preimenovan u 'Piazza dell'Unita d'Italia'.

Trg je omeđen brojnim znamenitim palačama.

Na jugoistočnoj strani nalazi se sjedište regije Friuli Venezia Giulia, odnosno nekadašnja zgrada brodarskoga diva Lloyda Triestina. Ova impozantna građevina podignuta je krajem 19. stoljeća, a 'potpisuje' je poznati austrijski arhitekt Heinrich von Ferstel. Na uglovima zgrade nalaze se dvije fontane posvećene antičkim božanstvima.

Nasuprot ovoj palači nalazi se Palazzo del Governo, sjedište tršćanske prefekture i vjerojatno najdojmljivija zgrada na glavnom gradskom trgu. Svoju upečatljivost 'duguje' zanimljivom pročelju, koje je ukrašeno prekrasnim mozaicima.

Jugoistočni dio trga zatvara Gradska vijećnica, ispred koje se nalazi znamenita 'Fontana četiri kontinenta'. Trstu je, kao poznatom trgovačkom središtu koje svoj prosperitet duguje upravo trgovini, trebao simbol povezanosti s ostatkom svijeta, pa je sredinom 18. stoljeća izgrađena ova fontana. Četiri statue prikazuju Afriku, Ameriku, Aziju i Europu, tada jedina četiri dobro istražena kontinenta. Jedna od posebnosti Gradske vijećnice jest toranj sa zvonom koji dominira trgom. Naime, na njegovom vrhu, pored zvona, nalaze se dvije skulpture - Micheze i Jacheze ili Mihec i Jakec, kako ga zove lokalno slovensko stanovništvo. Upravo te figure otkucavaju sate, nešto slično 'predstavama' u Pragu ili Bernu, pa ako se ondje nađete u puni sat, zastanite i probajte 'uhvatiti pogled' na ove figure.

Od ostalih palača, izdvojit ćemo još Palazzo Stratti, poznatu i kao palaču osiguranja Generali. U prizemlju se nalazi Caffe degli Specchi, jedna od najpoznatijih i najljepših gradskih kavana. Ovu kavanu doista bismo mogli nazvati gradskim dnevnim boravkom, gdje na terasi možete sjediti satima te uživati u promatranju prolaznika, letu golubova, dolasku i odlasku brodova. Vrijeme ondje kao da teče znatno usporenije, no cijene su ubrzano hvatale korak s vremenom, pa budite spremni i na nešto više cijene od uvučenijih ugostiteljskih objekata. Opravdano? Ako si možete priuštiti izdvojiti barem sat vremena opuštanja na najljepšem gradskom trgu, rekli bismo da svakako jest.

Provjerite cijene smještaja u Trstu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti