Venecija

Venecija je uz Pariz vjerojatno najromantičniji grad na svijetu, tako će vam barem reći oni zaljubljeni, ali da taj grad posjeduje posebnu ljepotu i šarm, to zaista već svi znaju.
Venecija Venecija

La Serenissima, kako joj često tepaju, sagrađena je na 118 otoka, omeđenih s više od 170 kanala koji su pak spojeni s više od 350 mostova. Canal Grande, najdulji kanal, ujedno je i njihova najpoznatija 'ulica' te presijeca stari dio grada na dva dijela.

Ako u Veneciju stignete vlakom na postaju Santa Lucia, čim izađete s kolodvora ugledat ćete već spomenuti kanal i naša vam je preporuka da se ukrcate u jedan od vodenih taksija ili brodova javnoga gradskog prijevoza te se provezete njime i na taj način ga najbolje upoznate.

Prvi od tri mosta koji prelaze preko Kanala ujedno je i najpoznatiji - Ponte di Rialto. Cijela njegova okolica vrlo je živopisna, a pogotovo obližnja tržnica koja je u doba karnevala prepuna nadaleko poznatih maski i kostima. Ovdje se nalaze i glavni vezovi najpopularnijeg simbola Venecije - gondole, a tu vam je i odlična prilika za popiti cappuccino na brojnim terasama ili otkriti što skrivaju uske 'calle' ili poneki 'compo', tj. trg. Kad smo već kod venecijanskih ulica, jeste li znali da je jedini trg koji je dovoljno velik da se nazove 'piazza' Trg sv. Marka?

Uz Canal Grande vidjet ćete na desetke predivnih palača, od kojih su najpoznatije Casa d'Oro, Casa Rezzonico i Palazzo Grassi, dok vam se uz pokrajnje kanale otkrivaju mnogobrojne crkve, ali i La Fenice, zgrada opere. Tu je još i crkva Santa Maria della Salute, koji stoji kao čuvar uz ušće Kanala u Lagunu.

Nakon što se iskrcate na Rivu degli Schiavoni, iliti Slavensku obalu (nazvana po Hrvatima koji su tim putem kroz povijest najčešće dolazili u Mletke), stižete blizu glavnoga gradskog trga, ali prije toga ne zaboravite pogledati Ponte dei Sospiri, tj. Most uzdaha, koji je ime dobio zbog zatvorenika kojima je to bio posljednji pogled na Veneciju prije odlaska u obližnje ćelije.

Kad gužva postane već dovoljno velika da morate pričekati pri prelasku idućeg mosta, onda budite sigurni da ste došli pred Duždevu palaču, sjedište nekoć najmoćnije sile Jadrana. Tu je i zvonik sv. Marka, ispred kojeg nerijetko znaju stajati kolone turista kako bi se popeli na vrh, ali kad i sami dođete na isti i bacite pogled, reći ćete samo 'wow!'. Odavde se vidi cijela Venecija, njezini trgovi, krovovi i gotovo čitava laguna. Sam Trg svetog Marka s jedne je strane omeđen Starim i Novim prokurativama, a s druge predivnom bazilikom istoimenog sveca, koju krase pozlaćeni mozaici, skulpture i kupole. Jednako kao i u mnogim drugim crkvama u Italiji i ovdje ćete se uvjeriti koliko je jaka ljudska umjetnost i snaga. Na trgu ćete, također, naići i na neizbježne golubove te brojne statue lava s krilima, glavnog simbola sv. Marka.

Za kraj, ako vam vrijeme dopusti, nastojite posjetiti i Arsenal gdje je još u 12. stoljeću osnovana najstarija europska tvornica, te obližnje otoke Torcello, Burano i Murano. Ovaj potonji najpoznatiji je po proizvodnji stakla i njegovi će vas šareni proizvodi, poput narukvica ili ogrlica, uvijek podsjećati na ovaj grad, spoj ljepote, povijesti i romanse.

Provjerite cijene smještaja u Veneciji

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Venecija

Javni prijevoz u Veneciji

Javni prijevoz u Veneciji pomalo je neobičan i vrlo je skup. Obavlja se 'vodenim autobusima', kopnenim autobusima, vlakovima i gondolama.
Jeftini letovi iz/do Venecije

Jeftini letovi iz/do Venecije

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Venecije? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Venecije sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Veneciji.

Klima i vrijeme u Veneciji

Venecija je pod velikim utjecajem Jadranskog mora, na kojem leži i koje na neki način presudno djeluje na život u tom prekrasnom gradu.
Korisne informacije o Veneciji

Korisne informacije o Veneciji

Pročitajte informacije koje bi vam mogle koristiti za boravka u Veneciji. Kako se snaći u gužvama, gdje ostaviti prtljagu te što je to Venice Connected.
Noćni život u Veneciji

Noćni život u Veneciji

Venecija je grad romantike i uživanja u kulturi, ali će definitivno razočarati one željne ludih noćnih provoda. Klubovi su rijetki, a i kada se otvore često brzo budu zatvoreni. Radno vrijeme također...

Prijevoz do Venecije

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do 'La Serenissime'. Saželi smo kako do Venecije autobusom, vlakom i zrakoplovom.

Shopping u Veneciji

Venecija možda nije tako dobro odredište za shopping, poput Milana ili Rima, jer ipak se radi o gradu koji ljudi posjećuju iz sasvim drugih razloga. Unatoč tomu, ponuda je vrlo dobra, a grad obiluje...

Smještaj u Veneciji

Smještaj u Veneciji relativno je skup, pogotovo kad ga usporedimo s drugim popularnim talijanskim odredištima, a ponešto zaostaje i kvalitetom ponude, odnosno prostora, pa su tako sobe vjerojatno...

Što posjetiti (znamenitosti) u Veneciji

U Veneciji se nalaze brojne prekrasne i upečatljive znamenitosti, štoviše, mogli bismo reći da je gotovo svaka zgrada znamenitost. Izdvojili smo neke koje ne biste smjeli propustiti za svoga boravka...

Venice Connected

Venice Connected sustav je prodaje i rezerviranja raznih usluga, kojim se favorizira rezerviranje preko Interneta. Putnici tako dobivaju popuste na usluge koje su u nadležnosti gradskih vlasti, kao...