Prijevoz do Venecije

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do 'La Serenissime'. Saželi smo kako do Venecije autobusom, vlakom i zrakoplovom.
Prijevoz do Venecije Prijevoz do Venecije

Autobusni prijevoz do Venecije

Venecija je autobusima izravno povezana sa Zagrebom i nekolicinom istarskih gradova. S obzirom na povoljne cijene za vožnju busom do Trsta, u nekim slučajevima može biti isplativije prvo otputovati u Trst, a zatim vlakom ili busom nastaviti do Venecije.

Više o poveznicama s Venecijom možete doznati u rubrici Autobusni prijevoz, dok u nastavku navodimo neke od zanimljivih linija:

Zračni prijevoz do Venecije

Za zračni prijevoz do i iz Venecije koriste se dvije zračne luke. Prva je Marco Polo, 'službena' gradska zračna luka, dok se druga nalazi u Trevisu, gradu nedaleko od Venecije.

Marco Polo uglavnom koriste 'klasični' prijevoznici, kao što je npr. Lufthansa, no prisutni su i niskotarifni zračni prijevoznici, poput Vuelinga ili Eurowingsa.

ZL Treviso, pak, koriste dva druga prijevoznika poznata po jeftinim kartama - Wizz Air i Ryanair.

Venecija je tijekom sezone povezana i s Hrvatskom. Popis izravnih poveznica s Hrvatskom i okolnim zračnim lukama, pregled jeftinih letova te ostale korisne informacije možete vidjeti u zasebnim člancima:

Željeznički prijevoz do Venecije

Između Hrvatske i Venecije već godinama ne voze izravni vlakovi. Najbolja je alternativa vožnja autobusom izravno do Venecije ili do Trsta, gdje se može presjesti na bus ili vlakove (www.trenitalia.com), koji voze doista često i po povoljnim cijenama. Kako doći do Venecije ili Trsta autobusom detaljnije je objašnjeno na početku ovog članka.

Željeznički kolodvori

Mestre

Kada dolazite u Veneciju, prvo ćete stati ili proći kroz kolodvor Mestre. On se nalazi na kopnu i mnogim vlakovima je jedina postaja u Veneciji. Ako je to slučaj, pričekajte vlak za postaju Santa Lucia, koja se nalazi u centru grada. Takve poveznice postoje svakih nekoliko minuta, a vožnja traje 11-12 minuta.

Santa Lucia

Željeznička postaja Santa Lucia nalazi se u sjeverozapadnom dijelu povijesnoga središta Venecije. Malo ispred ulaza u postaju nalazi se platforma za javni gradski prijevoz, točnije vaporette. Ondje možete krenuti linijom broj 1, koja će vas voziti uzduž Canal Grandea ili broj 2, koja vozi prema San Marcu.

Ako ne želite trošiti na kartu za vožnju vaporettom, možete se prema najvažnijim znamenitostima zaputiti i pješice. Na taj način ćete i vidjeti ljepotu venecijanskih uličica izvan najstrožega centra, a vjerojatno ćete i naletjeti na neku znamenitost koju inače ne biste posjetili.

Ako se odlučite hodati, trebate imati na umu da su u blizini dva mosta. Prvi (sjeverniji) zove se Ponte degli Scalzi, dok je drugome ime Ponte della Costituzione.

Ponte della Costituzione, ili Ponte di Calatrava kako ga kolokvijalno zovu po arhitektu čije je djelo, povezuje kolodvor Santa Lucia i Piazzale Roma, glavni autobusni terminal u starom dijelu Venecije. Ako sa sobom vučete prtljagu, imajte na umu da oba mosta imaju stube te je time prijelaz otežan.

Na oba kolodvora postoje odlagališta prtljage (Deposito bagagli). Na Piazzale Roma, tj. na drugoj strani Ponte della Costituzione, nalazi se još jedno odlagalište prtljage, koje bi vam se u slučaju cjelodnevnoga boravka u Veneciji moglo više isplatiti od onoga na kolodvoru Santa Lucia. Više o tome gdje i po kojoj cijeni ostaviti prtljagu pročitajte pod 'Korisne informacije o Veneciji'.

Provjerite cijene smještaja u Veneciji

Prijava
Odjava
Soba
Gosti