Venecijanske maske

Tradicija karnevala u Veneciji zaista je duga, a uz njega neizbježno idu i maske.
Venecijanske maske Venecijanske maske

Karnevalske maske

Venecijanske maske porijeklo vuku još iz doba antike, a služile su tijekom mnogih mjeseci u godini. Kasnije su bile dozvoljene od blagdana sv. Stjepana, koji je obilježavao početak venecijanskog karnevala, do ponoći na Pepelnicu, što je označavalo kraj manifestacije.

Za vrijeme karnevala, Mlečani se se odijevali na zaista svakakve načine, u što se možemo uvjeriti u jednom dokumentu koji opisuje način oblačenja muškaraca i žena u 18. stoljeću, a najčešće maske i nošnje bile su: ribar, liječnik, astrolog, lovac, seljanka, pekar, mesar ili neki od likova iz Commedie dell'Arte (Arlecchino, Brighella, Colombina, Pulcinella itd.).

Venecijanske maske mogu biti izrađene od kože ili u originalnoj papier-mâché tehnici, no danas je većina njih izrađena uz primjenu gipsa i zlatnih listića te su sve ručno oslikane i ukrašene uz korištenje prirodnih dragulja i perja.

Postoje tri vrste najpoznatijih maski - bauta, moretta i larva.

Bauta je maska koja pokriva cijelo lice, nema rupu za usta i ima puno pozlate. Može prekrivati i samo gornji dio lica do obraza, kako bi se moglo razgovarati, jesti ili piti, ali njome se i dalje prikriva identitet.

Moretta je ovalna maska s crnim baršunom i velom, koji su obično nosile žene prilikom posjeta samostanima. Originalno je iz Francuske, ali vrlo brzo je postala popularna i u Veneciji, jer naglašava žensku ljepotu.

Larva je znana i kao volto maska, uglavnom je bijele boje i tipično venecijanska. Često se nosi uz trorubi šešir na glavi i plašt. Pretpostavlja se da riječ larva dolazi od latinske riječi koja znači maska ili duh. Slično kao kod baute, ovdje je dopuštena mogućnost da njezin nositelj može jesti, piti i razgovarati, a ujedno i dalje čuvajući anonimnost. Izrađene su od voska i fine tkanine, pa su se smatrale idealnima za ples i koketiranje.

Masquerades

Mladi Mlečani često su se susretali i družili u grupama poznatima kao 'čarapa grupe', a ime su dobile po višebojnim čarapama koje su nosili njihovi članovi. Skupine su si davale imena poput Cortesi, Ortolani ili Sempiterni, a morale su biti prihvaćene od strane članova putem statuta. Cilj ovih grupa, kojih je u Veneciji između 1487. i 1565. godine postojalo čak 23, bilo je stvaranje i pripremanje zabava i programa za vrijeme karnevala.

Sami tvorci maski zvali su se maschereri, pripadali su cehu slikara, a od vladavine dužda Foscarija, pa nadalje, imali su vlastiti statut datiran s 10. travnja 1436. godine.

Gdje kupiti venecijanske maske?

Osim brojnih štandova, koji obiluju maskama, posebno u vrijeme karnevala, kupiti ih možete i u brojnim trgovinama. Jedna od najpoznatijih je Laboratorio Artigiano Maschere, na adresi Barbaria delle Tole. Poznat je i Mondonovo, na adresi Dorsoduro 3063. Spomenuti trgovci sami izrađuju svoje maske, pa je cijena nešto viša, ali zato dobijete jedinstven proizvod.

Provjerite cijene smještaja u Veneciji

Prijava
Odjava
Soba
Gosti