Bazilika svetog Marka

Bazilika sv. Marka dominantna je građevina na istoimenom trgu. Svakako spada među najljepše i najzanimljivije svjetske crkve, a pažnju privlači svojim posebnim izgledom.
Bazilika svetog Marka Bazilika svetog Marka

Bazilika je izgrađena još početkom 9. stoljeća, a otada je mnogo puta rušena, građena, nadograđivana i mijenjana. Prema davnoj priči, mala kapelica počela se graditi 829. godine u čast sv. Marka, čije su ostatke iz Egipta prokrijumčarili venecijanski trgovci. Tijelo su prenijeli u bačvi s usoljenim svinjskim mesom, kako bi prošli pokraj muslimanskih stražara. Navedeni događaj prikazan je na jednom od mozaika na ulazu u baziliku.

U 10. stoljeću uslijedili su nemiri usmjereni protiv nepopularnog dužda Pietra Candiana IV., kada je kapelica spaljena. No, ubrzo je i obnovljena, da bi u 11. stoljeću dobila oblik sličan današnjem.

Tlocrt bazilike ima oblik grčkoga križa, a sam izgled crkve nedvojbeno se temelji na istočnjačkim uzorima, prije svega istanbulskoj Aja Sofiji i Crkvi svetih apostola, također u Istanbulu, koja je uništena. Razlog za takav oblik i dizajn bazilike treba tražiti u intenzivnim kontaktima, prije svega trgovinskima, koje je Venecija ostvarivala s Bizantskim carstvom.

Darovati nešto za ukrašavanje crkve ili njeno proširenje bilo je stvar prestiža među trgovcima i političarima, pa je bazilika s vremenom postajala sve raskošnija i upečatljivija. U to vrijeme pridan joj je i naziv Chiesa D'Oro, tj. Zlatna crkva. Koliko je taj naziv opravdan najbolje ćete vidjeti kad uđete u baziliku i ugledate impresivnu unutrašnjost. Bizantski mozaici prekrivaju gotovo cijeli strop, ali i dobar dio tla. No, ako pomislite da raskošnije ne može, bazilika će vas razuvjeriti.

Radi se o Pala d'Oro, 'zidu' optočenom s otprilike dvije tisuće komada dragog kamenja. Izvorno je stajao iza oltara, ali se danas čuva u crkvenom muzeju i za posjet ćete morati izdvojiti 2 eura. Zidom dominira prikaz Isusa, koji je okružen evanđelistima. Na Pali su prikazani i događaji iz Kristovog života, među ostalima razapinjanje i pripremanje prijestolja za posljednji sud. Pala d'Oro je tijekom stoljeća dotjerivana, da bi konačan oblik dobila tijekom 14. stoljeća.

Osim blještavila, bazilika s Loggie dei Cavalli nudi i prekrasan pogled na Trg sv. Marka i lagunu kojom dominira crkva San Giorgio Maggiore na otočiću San Giorgio. Na spomenutoj lođi se nalazi i slavna kvadriga, tj. kočija s četiri konja, za koju se vjeruje da je jedini preostali primjerak rimske antičke kvadrige.

Iako je vrijeme njihovog nastanka upitno, zna se da su konji završili u Konstantinopolu, odakle su u Veneciju dopremljeni nakon jednog od križarskih ratova i pada Konstantinopola 1204. godine. Njihovu burnu povijest upotpunio je Napoleon, koji ih je krajem 18. stoljeća odnio u Pariz, odakle su konačno vraćeni u Veneciju 1815. godine. Danas je kvadriga zbog onečišćenja prebačena u unutrašnjost bazilike, dok se na Loggia dei Cavalli nalaze kopije. Spomenimo i to da 'Cavalli' na talijanskom znači konji, po kojima je Loggia dobila ime.

Provjerite cijene smještaja u Veneciji

Prijava
Odjava
Soba
Gosti