Most Rialto (Ponte di Rialto)

Most Rialto (Ponte di Rialto) jedna je od glavnih znamenitosti Venecije, a među brojnim mostovima koji premošćuju venecijanske kanale, upravo je on najpoznatiji i najznačajniji.
Most Rialto (Ponte di Rialto) Most Rialto (Ponte di Rialto)

Na tom mjestu postojao je pontonski most još od kraja 12. stoljeća, a ubrzo je bio zamijenjen drvenom verzijom. Uslijedilo je nekoliko 'novih' drvenih verzija, da bi se u 16. stoljeću javila ideja o kamenom mostu, koja je i realizirana krajem stoljeća. Izgradnja je trajala tri godine, od 1588. do 1591., a graditelj je imao vrlo prikladno ime - Antonio da Ponte (Antonijo od Mosta). Da bi dobio posao izgradnje mosta, on je morao pobijediti velike arhitekte poput Palladia, Sansovina, čak i Michelangela. Nakon što je most sagrađen, neki arhitekti su tvrdili da se most u takvom obliku ne može održati i da će se srušiti, u čemu ih je vrijeme opovrgnulo.

Rialto je stoljećima bio jedini način da prijeđete Canal Grande pješice, sve dok sredinom 19. stoljeća nije sagrađen Ponte dell'Accademia. I danas su tek četiri mosta na Canal Grandeu, s time da je najnoviji, Ponte della Costituzione, dovršen nedavne 2008. godine.

Područje koje okružuje most kroz povijest je bilo značajno kao mjesto za trgovinu gdje su se sastajali trgovci iz cijeloga svijeta, a ondje se moglo nabaviti šećer, začine i brojna druga dobra. Danas trgovina, naravno, nije toliko intenzivna, ali u blizini mosta nalaze se tržnica i ribarnica (Campo della Pescheria). Ako želite uživati u ponudi tržnice, preporučljivo je da ju posjetite prijepodne, kad je ondje vrlo živahno i puno ljudi. Na samom mostu nalaze se male trgovine i štandovi, koji uglavnom prodaju suvenire.

Rialto ćete vrlo jednostavno pronaći. Brojni su putokazi koji vode prema njemu, a ako ih ne uočite, jednostavna metoda je pratiti masu ljudi koja ide od Trga sv. Marka prema Canal Grandeu. U toj gužvi lako je moguće da ne ćete niti primijetiti da ste se našli na Rialtu, jer među suvenirnicama jedva se primjećuje more. S obzirom na velike gužve, teško je uhvatiti dobar kadar za slikanje, pa je za tu svrhu najbolje posjetiti Rialto u rano jutro ili navečer, kad su gužve ipak nešto manje.

Venecija je grad brojnih mostova, a uz Rialto svakako je najpoznatiji Most uzdaha.

Provjerite cijene smještaja u Veneciji

Prijava
Odjava
Soba
Gosti