Most uzdaha

Most uzdaha jedan je od mnogih mostova u Veneciji, a ubraja se među najpoznatije od njih. Venecija je grad romantike, pa tako legenda kaže da je most dobio ime dobio po uzdasima zaljubljenih koji bi se ondje poljubili za zalaska sunca. Istina je, ipak, ponešto drukčija i tužnija.
Most uzdaha Most uzdaha

Most je izgrađen u 17. stoljeću s namjenom povezivanja starog zatvora, smještenog u Duždevoj palači, i novog, odmah preko rijeke. Veliki engleski romantičar, Lord Byron, popularizirao je priču po kojoj bi šetnja tim mostom bila posljednji pogled na slobodu za mnoge zatvorenike koji su išli na pogubljenje te bi uzdisali gledajući posljednji put vanjski svijet. No, u vrijeme kad je most sagrađen inkvizicija i smaknuća bili su već stvar prošlosti. Ipak, mnogi su proveli ostatak života u zatvoru i stoga ime mosta ne gubi na smislenosti.

Jedan od rijetkih zatvorenika koji je uspio pobjeći iz strogo čuvanog zatvora slavni je zavodnik Giacomo Casanova. Zanimljivo je i da postoje dvije kopije Mosta uzdaha i to obje u Engleskoj. Jedna se nalazi u Oxfordu, a druga u drugom slavnom sveučilišnom gradu - Cambridgeu.

Venecija je grad brojnih mostova, a uz Most uzdaha svakako je najpoznatiji Most Rialto (Ponte di Rialto).

Provjerite cijene smještaja u Veneciji

Prijava
Odjava
Soba
Gosti