Santa Maria della Salute

Kad brodom prilazite Veneciji, mnoge građevine vam zaokupljaju pozornost, a Santa Maria della Salute jedna je od upečatljivih vizura. Onako smještena na mjestu gdje se Canal Grande stapa sa zaljevom sv. Marka, dočekuje putnike i kao da im na najbolji način svjedoči o raskoši Venecije, jer ako vas ovakav prizor čeka na samom dolasku, što li se tek skriva u Gradu?!
Santa Maria della Salute Santa Maria della Salute

Izgradnja Salute, kako je mnogi jednostavno zovu, započela je početkom 30-ih godina 17. stoljeća, kao zahvala Djevici Mariji za prestanak epidemije kuge. Naime, Venecijom je tada harala opaka bolest, kao i pedesetak godina prije, a u epidemijama je umro velik dio stanovništva. Senat se obvezao sagraditi crkvu posvećenu Majci Božjoj ako se kuga povuče, a nakon što se to i dogodilo, obećanje je ispunjeno.

Odlučeno je i da će se svake godine na blagdan Ukazanja Blažene Djevice Marije, 21. studenog, održavati procesija od Trga sv. Marka do Salute, a tradicija je održana do danas. U tu svrhu postavlja se pontonski most, kako bi sudionici slavlja mogli prijeći Canal Grande te doći u četvrt Dorsoduro, gdje se Santa Maria della Salute nalazi.

Na natječaju za idejno rješenje Crkve, pobijedio je Baldassare Longhena, koji je vijećnike osvojio razrađenim nacrtom osmerokutne zgrade s velikim kupolama, koja predstavlja kombinaciju klasične i bizantske umjetnosti. Kao i kod mnogih venecijanskih zgrada, za izgradnju Salute korišten je istarski kamen. Gradnja je potrajala 50 godina, a Salute je posvećena 1681., godinu prije arhitektove smrti. Radovi su u potpunosti dovršeni pet godina kasnije, 1687.

Unutrašnjost je također zanimljiva, a ističu se Longhenin barokni oltar te Tintorettova i Tizianova djela. Tintorettovo ulje na platnu, 'Svadba u Kani', jedno je od njegovih vrhunskih djela, a zanimljivo je po tome što je na slici autor prikazao i samoga sebe. Tizian je ovoj crkvi podario nekoliko vrhunskih djela, a ističu se tri borbe - ona između Davida i Golijata ('David i Golijat'), Kaina i Abela ('Kain i Abel') te Abrahama i vlastite savjesti ('Žrtvovanje Izaka').

Provjerite cijene smještaja u Veneciji

Prijava
Odjava
Soba
Gosti