Veneto

Ako se nalazite na sjeveru Italije, svakako vrijedi posjetiti poznatu regiju Veneto, obogaćenu prekrasnim krajolicima i zamamnom poviješću. Smještena je među regijama Lombardijom, Trentinom i Friuli Venezia Giulia te ima izlaz na Jadransko more. Glavni je grad Veneta nadaleko poznata Venecija.
Venecija

Veneto se proteže na potezu od Dolomita (planinska skupina u istočnim Alpama, proglašena prirodnom svjetskom baštinom UNESCO-a) do Jadranskog mora, karakterističnog krajolika u kojem se izmjenjuju brda i doline isprekidane brojnim riječnim kanalima.

Sam spomen imena Veneto asocira nas na glavni grad, poznatu Veneciju, koja je ovoj regiji ostavila bogato naslijeđe Mletačke republike. Za vrijeme svoga vrhunca, u kojem je bila poznata kao trgovačka supersila, Venecija je u potpunosti preuzela cjelokupnu regiju potiskujući ostale gradove. Nekadašnje tlo Mletačke republike (do 1797. godine), danas je jedna od najbogatijih regija Italije te je okrenuta poljoprivredi, vinogradarstvu (najpoznatija vina su Soave i Valpolicella), industriji i modi (Benetton).

Stanovnici Veneta osim talijanskog jezika govore i venetski jezik, koji ih ujedno razlikuje od ostatka stanovništva Italije te ukazuje na potrebu isticanja posebnosti ove regije.

Veneto će svakom putniku ponuditi brojne povijesne lokalitete, užitke tradicionalne kuhinje i dobrog vina te nezaboravne krajolike.

Što posjetiti (odredišta) u Venetu

Venecija

Venecija, drugog imena La Serenissima, romantično središte Veneta, poznata je u cijelom svijetu zbog svojih brojnih kanala i predivnih, nezaboravnih povijesnih građevina, kao i tradicionalnih događaja. Također, od 1987. godine Venecija i njena laguna nalaze se pod zaštitom UNESCO-a.

Vožnja gondolom kroz brojne kanale, vratit će putnika nekoliko stoljeća u prošlost. Šetnju kroz vrijeme upotpunit će pogled na najpoznatiji spomenik mletačke raskoši - Duždevu palaču, građenu u gotičkom stilu u 14. stoljeću, Baziliku sv. Marka te brojne mostove, od kojih je najpoznatiji Ponte di Rialto.

Osim po povijesti i arhitekturi, Venecija je jedinstvena i po raskošnom karnevalu, Venecijanskom filmskom festivalu i festivalu vatrometa u sklopu Feste del Redentore, koji se odvija svake godine i to treće nedjelje u srpnju.

Vicenza

Nađete li se na svome putu na području Vicenze, otkrit ćete brojne prirodne ljepote nastale izmjenom planinskih lanaca i riječnih dolina. Privući će vas mnoštvo umjetničkih vrednota (najpoznatije Palladijeve vile, upisane na UNESCO-ov Popis svjetske baštine), kao i putevi hrane i vina.

Potraga za tradicionalnom kuhinjom upotpunjenom šarolikim krajobrazom i avanturističkim turama dovest će vas sjevernije od Vicenze, točnije u Asagio, dom istoimenog sira. Tražite li umjetnost, arhitekturu i povijest, najbolje se zaputiti u stari dio grada, gdje možete uživati u šetnji ulicom Corso Palladio ili pogledu na građevine poput Teatro Olimpico i Loggia del Capitaniato.

Verona

Verona, grad u kojem su vidljivi ostatci rimske kulture, poput trećeg po veličini amfiteatra u Italiji, sjecišta dviju glavnih ulica nekadašnjeg vojnog kampa (Cardo i Decumanus) te Augustovog kazališta. No, osim brojnih povijesnih spomenika, Verona je i dom vječne ljubavi između Romea i Julije te ondje možete posjetiti Julijinu kuću te vidjeti slavni balkon koji podsjeća na tragičnu ljubavnu priču.

Nedaleko od Julijine kuće nalazi se Piazza dei Signori, posvećena velikom Danteu Alighieriju. Verona je savršen spoj urbanog stila s antičkim, srednjovjekovnim i renesansnim primjesama. Stoga, ako se uputite u Veronu, nakon uživanja u kulturi i povijesti, opustite se uz jezero Garda, ujedno najveće jezero u Italiji, u senzacionalnom zabavnom parku Gardalandu ili uživajte u vinima na nezaobilaznom Vinitaly - događaju posvećenom isključivo proizvodnji vina.

Padova

Jedan od najstarijih (možda i najstariji) gradova sjeverne Italije spoj je tradicije, umjetnosti, povijesti te bogate gastronomije. Osim po reprezentativnom sveučilištu na kojem je predavao Galileo Galilei i najvećem termalnom području u Europi (Euganejske terme), poznata je također po velikom svetištu Antuna Padovanskog u kojemu možete posjetiti kapelicu u kojoj se nalazi njegov grob s relikvijama.

Budući da se u Padovi nalazi vrhunac Giottovog izražaja u kapeli Scrovegni, ne dopustite da vas zavara njezina neugledna vanjština, već zavirite u unutrašnjost prekrivenu nepreglednim, očaravajućim freskama.

Treviso

Treviso odiše smirujućom i miroljubivom atmosferom, što ga čini jednim od omiljenih mjesta za odmor još od 15. stoljeća. Kroz Treviso protječe rijeka Sile, oko koje se razvio istoimeni park prirode sa svom prirodnom raznolikošću.

Nađete li se na području Trevisa, svakako posjetite gradić Asolo - biser pokrajine Treviso, koji je riznica raznolikog biljnog svijeta, mozaik stoljetnih šuma, vinograda, maslinika i monumentalnih građevina poput renesansne zgrade Villa Contarini degli Armeni.

Osim parka prirode nastalog oko rijeke Sile te Asola, svakako probajte posjetiti i Possagno, seoce u podnožju Monte Grappa, kojim dominira impozantan neoklasični hram - djelo poznatog Antonia Canove.