Luxembourg

Veliko Vojvodstvo Luksemburg po veličini je predzadnja država Europske Unije, ali je zato prva po BDP-u po stanovniku na svijetu, što najviše može zahvaliti brojnim bankarskim sjedištima i cjelokupnom financijskom sektoru.
Luxembourg Luxembourg

Glavni istoimeni grad ujedno je i jedan od tri 'glavna grada' Europske Unije, u kojem sjedište imaju Glavno tajništvo Europskog parlamenta, Europska investicijska banka te Europski sud pravde. Zato, ako ste negdje u blizini, na putovanju po Belgiji ili sjeveroistočnoj Francuskoj, nemojte propustiti priliku upoznati i Luksemburg.

Grad je smješten na strmim brdima oko rijeka Alzette i Pétrusse preko čijih klisura prelaze brojni mostovi, od kojih su najvažniji Pont Adolphe, Passerelle i Pont Grand-Duchesse Charlotte.

Simbol grada je kasnogotička katedrala Notre Dame, poznata po svojim šiljatim tornjevima, koji ukrašavaju i brojne druge religijske hramove u gradu, poput Neumünsterske opatije.

Oko katedrale se nalazi i turistički najzanimljiviji dio grada, koji je i pod zaštitom UNESCO-a. Place Guillaume II, trg na kojem se nalazi Gradska vijećnica iz 1830. godine, te Place d'Armes, trg gdje počinje pješačka zona i 'gradski dnevni boravak', mjesta su gdje se možete opustiti i uživati u brojnim kafićima ili restaurantima.

U neposrednoj blizini nalaze se i glavni državni simboli, Palača Velikog Vojvode, koju čuva živopisna garda, te Chambre des Députés, tj. zgrada parlamentarnih zastupnika. Nešto niže su i dva poznata gradska spomenika, vojvotkinji Charlotte i spomenik Gëlle Fra, podignut u spomen borcima iz Prvoga svjetskog rata.

Marché-aux-Poissons trg je koji se nalazi u samom gradskom središtu, a ime mu u prijevodu znači ribarnica. Ovdje je smješteno nekoliko važnih institucija, kao što su Luksemburško državno vijeće, Nacionalni muzej povijesti i umjetnosti te crkva sv. Mihaela, najstarija u gradu, a potječe iz 987. godine.

Kako je Luksemburg sagrađen na liticama, postoje brojne utvrde, tornjevi i citadele, od kojih neke zaista podsjećaju kao da su iz filmova o vitezovima i čarobnjacima, zbog čega su u prošlosti ovaj grad zvali 'Gibraltar sjevera', ponajviše zbog zidina koja su do 19. stoljeća okruživala grad u tri prstena, dok su ispod njega prolazili tuneli dužine 23 kilometra.

Danas je očuvano desetak tornjeva i citadela i vrijedilo bi ih sve vidjeti, a svakako su najpoznatiji Plateau du Rham, Trois Tours, Tour Jacob, Citadelle du St Esprit i Fort Thüngen, u čijem sklopu se nalazi Luksemburški muzej moderne umjetnosti MUDAM.

U odajama tih utvrda imat ćete priliku vidjeti viteške oklope, povijesne grbove i samostrele, a s terasa i balkona predivan pogled na pitoreskni krajolik koji vas okružuje, gradsku četvrt Kirchberg, ali i na Place de Metz, trg gdje se nalazi prepoznatljiva zgrade banke Caisse d'Epargne, i otkud lako dođete do glavnog željezničkog kolodvora koji će vas odvesti u daljnje istraživanje ove male, ali nadasve zanimljive države.

Provjerite cijene smještaja u Luxembourgu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Luxembourg
Javni prijevoz u Luxembourgu

Javni prijevoz u Luxembourgu

Luxembourg je malen grad, kao i cijela država Luksemburg, ali ako vam zatreba prijevoz, tu je pouzdana i dobro organizirana autobusna mreža.
Jeftini letovi iz/do Luxembourga

Jeftini letovi iz/do Luxembourga

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Luxembourga? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Luxembourga sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Luxembourgu.
Luxembourg Card

Luxembourg Card

Luxembourg Card je višenamjenska kartica, koja vam omogućuje besplatno korištenje javnog prijevoza i besplatan ulazak u više od 50 atrakcija.
Noćni život u Luxembourgu

Noćni život u Luxembourgu

Ponudu noćnog života u glavnom luksemburškom gradu možemo podijeliti na tri dijela. Jedan dio se odvija na području Staroga grada, gdje se uglavnom nalaze 'klasični' kafići i restauranti, poput...
Prijevoz do Luxembourga

Prijevoz do Luxembourga

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do ovog zanimljivog grada. Saželi smo kako do Luxembourga vlakom i zrakoplovom.
Smještaj u Luxembourgu

Smještaj u Luxembourgu

Smještaj u Luxembourgu prilično je skup, što je najvećim dijelom odraz visokog standarda, ali i toga što je ovo jedan od tri glavna grada Europske Unije.

Što posjetiti (znamenitosti) u Luxembourgu

Luxembourg je malen grad, ali to nipošto ne znači da se nema što za vidjeti. Izdvojili smo nekoliko mjesta koja bi vam mogla 'ukrasti' pokoji sat.
Vremenska prognoza za Luxembourg

Vremenska prognoza za Luxembourg (10 dana)

Provjerite dugoročnu vremensku prognozu za Luxembourg.