Luxembourg

Veliko Vojvodstvo Luksemburg po veličini je predzadnja država Europske Unije, ali je zato prva po BDP-u po stanovniku na svijetu, što najviše može zahvaliti brojnim bankarskim sjedištima i cjelokupnom financijskom sektoru.
Luxembourg Luxembourg

Glavni istoimeni grad ujedno je i jedan od tri 'glavna grada' Europske Unije, u kojem sjedište imaju Glavno tajništvo Europskog parlamenta, Europska investicijska banka te Europski sud pravde. Zato, ako ste negdje u blizini, na putovanju po Belgiji ili sjeveroistočnoj Francuskoj, nemojte propustiti priliku upoznati i Luksemburg.

Grad je smješten na strmim brdima oko rijeka Alzette i Pétrusse preko čijih klisura prelaze brojni mostovi, od kojih su najvažniji Pont Adolphe, Passerelle i Pont Grand-Duchesse Charlotte.

Simbol grada je kasnogotička katedrala Notre Dame, poznata po svojim šiljatim tornjevima, koji ukrašavaju i brojne druge religijske hramove u gradu, poput Neumünsterske opatije.

Oko katedrale se nalazi i turistički najzanimljiviji dio grada, koji je i pod zaštitom UNESCO-a. Place Guillaume II, trg na kojem se nalazi Gradska vijećnica iz 1830. godine, te Place d'Armes, trg gdje počinje pješačka zona i 'gradski dnevni boravak', mjesta su gdje se možete opustiti i uživati u brojnim kafićima ili restaurantima.

U neposrednoj blizini nalaze se i glavni državni simboli, Palača Velikog Vojvode, koju čuva živopisna garda, te Chambre des Députés, tj. zgrada parlamentarnih zastupnika. Nešto niže su i dva poznata gradska spomenika, vojvotkinji Charlotte i spomenik Gëlle Fra, podignut u spomen borcima iz Prvoga svjetskog rata.

Marché-aux-Poissons trg je koji se nalazi u samom gradskom središtu, a ime mu u prijevodu znači ribarnica. Ovdje je smješteno nekoliko važnih institucija, kao što su Luksemburško državno vijeće, Nacionalni muzej povijesti i umjetnosti te crkva sv. Mihaela, najstarija u gradu, a potječe iz 987. godine.

Kako je Luksemburg sagrađen na liticama, postoje brojne utvrde, tornjevi i citadele, od kojih neke zaista podsjećaju kao da su iz filmova o vitezovima i čarobnjacima, zbog čega su u prošlosti ovaj grad zvali 'Gibraltar sjevera', ponajviše zbog zidina koja su do 19. stoljeća okruživala grad u tri prstena, dok su ispod njega prolazili tuneli dužine 23 kilometra.

Danas je očuvano desetak tornjeva i citadela i vrijedilo bi ih sve vidjeti, a svakako su najpoznatiji Plateau du Rham, Trois Tours, Tour Jacob, Citadelle du St Esprit i Fort Thüngen, u čijem sklopu se nalazi Luksemburški muzej moderne umjetnosti MUDAM.

U odajama tih utvrda imat ćete priliku vidjeti viteške oklope, povijesne grbove i samostrele, a s terasa i balkona predivan pogled na pitoreskni krajolik koji vas okružuje, gradsku četvrt Kirchberg, ali i na Place de Metz, trg gdje se nalazi prepoznatljiva zgrade banke Caisse d'Epargne, i otkud lako dođete do glavnog željezničkog kolodvora koji će vas odvesti u daljnje istraživanje ove male, ali nadasve zanimljive države.

Provjerite cijene smještaja u Luxembourgu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Luxembourg

Javni prijevoz u Luxembourgu

Luxembourg je malen grad, kao i cijela država Luksemburg, ali ako vam zatreba prijevoz, tu je pouzdana i dobro organizirana autobusna mreža.
Jeftini letovi iz/do Luxembourga

Jeftini letovi iz/do Luxembourga

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Luxembourga? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.

Karta Luxembourga sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Luxembourgu.

Luxembourg Card

Luxembourg Card je višenamjenska kartica, koja vam omogućuje besplatno korištenje javnog prijevoza i besplatan ulazak u više od 50 atrakcija.
Noćni život u Luxembourgu

Noćni život u Luxembourgu

Ponudu noćnog života u glavnom luksemburškom gradu možemo podijeliti na tri dijela. Jedan dio se odvija na području Staroga grada, gdje se uglavnom nalaze 'klasični' kafići i restauranti, poput...
Prijevoz do Luxembourga

Prijevoz do Luxembourga

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do ovog zanimljivog grada. Saželi smo kako do Luxembourga vlakom i zrakoplovom.

Smještaj u Luxembourgu

Smještaj u Luxembourgu prilično je skup, što je najvećim dijelom odraz visokog standarda, ali i toga što je ovo jedan od tri glavna grada Europske Unije.

Što posjetiti (znamenitosti) u Luxembourgu

Luxembourg je malen grad, ali to nipošto ne znači da se nema što za vidjeti. Izdvojili smo nekoliko mjesta koja bi vam mogla 'ukrasti' pokoji sat.