Schengen

Schengen, 'najpoznatije selo na svijetu' kako mu često tepaju, slikovito je mjestašce na mjestu na kojem rijeku Moselle dijele tri države - Luksemburg, Njemačka i Francuska. Upravo je taj zanimljiv geografski položaj Schengenu osigurao svjetsku, a prije svega europsku slavu.
Schengen Schengen

Sredina 1985. godine u povijesti Europe ostat će zapisana kao jedan od najvažnijih datuma u 20. stoljeću. Naime, 14. lipnja 1985. pet europskih zemalja potpisalo je sporazum kojim je počeo proces ukidanja međusobnih graničnih kontrola. Sporazum je potpisan na brodu Princesse Marie-Astrid, pored točke razgraničenja između Luksemburga, Njemačke i Francuske, što je bila idealna simbolika za takvu vrstu sporazuma.

Upravo je trostrana granica bila jedan od razloga odabira Schengena za mjesto potpisivanja, no radilo se i o mjestu poznatom po velikim gužvama na granici. Naime, most koji vodi prema Njemačkoj često je bio zakrčen putnicima koji su putovali na posao u drugu državu i koji su svakog jutra gubili mnogo vremena na čekanje granične kontrole. Kako su pobune stanovnika bile sve češće, ne samo u Schengenu, odlučeno je da se problem pokuša riješiti.

Sporazum je potpisalo pet zemalja - Belgija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka i Francuska. Prva inačica sporazuma uvela je tzv. 'vizualnu kontrolu', odnosno prelazak granice bez zaustavljanja, ali uz pravo granične policije da zaustavi vozilo i pregleda ga ako im se učini sumnjivim. Dodatkom iz 1990. godine predviđeno je potpuno ukidanje kontrole na međusobnim granicama (kontrola se zadržava samo prema zemljama koje nisu dio Schengenske zone), što se počelo provoditi 1995. godine.

Kako su oba sporazuma - i onaj iz 1985. i dodatak iz 1990. - potpisani kod luksemburškog Schengena, tako je to mjestašce nadjenulo ime jednom od najpoznatijih europskih dokumenata, a Schengen je postao 'najpoznatije selo na svijetu', kako mu često tepaju. Nije stoga čudno što ga danas obilježavaju upravo atrakcije vezane uz suradnju zemalja potpisnica Sporazuma, no to nipošto ne znači da je to jedino zbog čega ga vrijedi posjetiti. Tražite li povijesnu baštinu, posjetite Schengenski dvorac, želite li kušati kvalitetno vino i uživati u dobrom pogledu, zaputite se na Markusberg, a ako biste voljeli vidjeti slikovite kuće odlično uklopljene u zelenilo, prošećite mjesnim uličicama. Schengen možda jest malen, ali doista može biti odlična prilika za (polu)dnevni izlet.

Prijevoz u Schengenu

Sam Schengen nema vlastiti željeznički kolodvor, no on se nalazi vrlo blizu - u susjednom Perlu, na njemačkoj strani granice. Udaljenost od Europskog muzeja u Schengenu iznosi svega 500-tinjak metara, a povezuje ih most preko rijeke Moselle. Perl je s ostatkom Njemačke povezan prugom prema Trieru, pa tako npr. put vlakom od Schengena do Luxembourga prvo ide od Pelza prema Trieru, pri čemu se presjeda u Konzu i nastavlja put prema glavnom luksemburškom gradu. Takvo putovanje traje nešto manje od dva sata. Želite li pak izravno u Trier, prekrasan grad pod zaštitom UNESCO-a, vožnja vlakom trajat će svega nešto više od 45 minuta. Polasci su otprilike svakih sat vremena, a jednosmjerna karta košta nešto manje od deset eura.

Znamenitosti u Schengenu

Schengenski dvorac

Glavna schengenska znamenitost jest Schengenski dvorac, upečatljiv kompleks koji se također smjestio tik do točke razgraničenja između Luksemburga, Njemačke i Francuske.

Dvorac potječe još iz 14. stoljeća, a sve do 1793. godine često je mijenjao vlasnike. Tada je došao u posjed obitelji Collart, koja je 1812. stari dvorac srušila, a dobiveni materijal iskoristila za gradnju novoga. Ipak, zadržan je stari toranj, danas najprepoznatljiviji simbol Dvorca. Upravo se on nalazi na crtežu slavnog francuskog pisca Victora Hugoa, nastalom tijekom njegovog boravka u Dvorcu 13. rujna 1871. godine, koji se čuva u Nacionalnom povijesnom i umjetničkom muzeju u Luxembourgu.

Dvorac okružuju lijepo uređeni vrtovi, koji stvaraju prekrasno okruženje. Nažalost, u sam dvorac se ne može ući, s obzirom da je od 2010. godine pretvoren u hotel, nakon dugogodišnje obnove. Naravno, vrata su vam uvijek otvorena ako se želite smjestiti u jedinstvenom objektu s još posebnijom lokacijom. Cijene su relativno povoljne, imamo li na umu o kakvom se objektu radi, a provjeriti ih možete ovdje.

Europski muzej u Schengenu

Europski muzej središnji je izložbeni prostor 'najpoznatijeg sela na svijetu', a otvoren je 2010. godine prigodom 25. godišnjice potpisivanja Schengenskog sporazuma.

Europski se muzej nalazi odmah uz mjesto na kojem graniče tri države - Luksemburg, Njemačka i Francuska. Na 200-tinjak kvadrata na zanimljiv i često interaktivan način prikazana je povijest uklanjanja graničnih kontrola između država članica schengenskog područja. Mogu se vidjeti i kopije različitih dokumenata vezanih uz Schengenski sporazum, a zainteresirani mogu i poslušati izjave dane prigodom potpisivanja ugovora.

U muzeju se može vidjeti zbirka putovnica različitih država, kao i kape koje su koristili ili koriste granični policajci. Zgodna atrakcija je i ispisivač 'schengenske putovnice', koji vam nudi mogućnost izrade papirnate putovnice za schengensku zonu. Naravno, taj se 'dokument' ne može koristiti kao službena isprava, pa ga možete ispuniti proizvoljnim podatcima ili ga darovati bližnjima.

Na samom ulazu nalazi se mala suvenirnica, dok je pred ulazom velika terasa na kojoj možete uživati u pogledu na rijeku Moselle i susjedni Schengenski dvorac.

Ostale znamenitosti u Schengenu

Schengen je poznat po dvije stvari - Schengenskom sporazumu i vinarstu, pa ne čudi da upravo one obilježavaju njegovu turističku ponudu.

Različiti spomenici i umjetničke instalacije podsjećaju na 14. lipnja 1985. i potpisivanje slavnog sporazuma. Jedan od njih je stup u blizini Europskog muzeja, koji je 'probušen' europskim zvjezdicama. Neke su od njih prazne, dok su druge ispunjene metalnim odljevima koji prikazuju simbole različitih država, pa tako npr. talijanska prikazuje Kosi toranj u Pisi, gondolu, Koloseum itd.

Pedesetak metara dalje, uz obalu rijeke Moselle, nalazi se Spomenik Schengenskom sporazumu, koji se sastoji od tri stupa na kojemu se nalaze velike europske zvijezde i tekstovi s kratkom poviješću Sporazuma. Još jedan spomenik koji se bavi istom tematikom jest Lokot za Schengen, umjetnička instalacija na koju možete zaključati svoj lokot i time se 'privezati' za schengenski duh otvorenih granica, kako su to zamislili autori. Šetajući obalom, primijetit ćete još jedan podsjetnik na schengensku zonu - ploče s natpisima država koje su potpisnice schengenskom sporazuma. Naziv države upisan je na jeziku te iste države, pa ćemo tako kroz nekoliko godina vjerojatno vidjeti i natpis 'Hrvatska'.

Zanimaju li vas više kultura i priroda, možete prošetati obalom rijeke Moselle te krenuti prema brdu Markusberg, poznatom po vinogradima. Osim vinove loze, Markusberg nudi i odličan pogled na Schengen i susjedne države - Njemačku i Francusku. Samo mjesto pak vrlo je slikovito i lijepo uređeno te vam svakako preporučujemo izdvojiti desetak minuta za kratku šetnju i upijanje atmosfere tog zanimljivog mjesta.

Provjerite cijene smještaja u Schengenu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Schengen
Jeftini letovi iz/do Schengena

Jeftini letovi iz/do Schengena

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Schengena? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.