Budimpešta

Budimpešta, 'kraljica Dunava', grad mnogobrojnih termi i bivša prijestolnica Ugarskog kraljevstva. Predivna u svako doba godine, okićena za Božić, rasplesana za Novu Godinu ili rascvjetana u proljeće, mjesto je koje se treba vidjeti.
Budimpešta Budimpešta

Budim i Pešta, dva grada spojena u jednu cjelinu. Jedan na uzbrdici, a drugi u nizini. Na budimsku stranu najlakše je doći uspinjačom (Budavári Sikló), koja vas dovede na Várhegy, dio grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, poznatijem kao brdo gdje se nalazi Budimski dvorac (Budai Vár), tj. Kraljevska palača. S njegovog vidikovca imat ćete i pravi kraljevski pogled na Peštu, Dunav i brojne gradske mostove, od kojih je najstariji, ali i najljepši, Lančani most (Széchenyi Lánchíd).

U blizini Budimskog dvorca nalazi se i Matijaševa crkva (Mátyás-templom), koja je poznata kao mjesto krunjenja carice Sisi za ugarsku kraljicu, a tu je i Ribarska tvrđava (Halászbástya), predivan kompleks sa sedam bijelih tornjeva koji simboliziraju sedam plemena koji su osnovali mađarsku naciju i državu. S ovog mjesta se možda i najbolje vidi panorama grada te zgrada obližnjeg Parlamenta.

Pokrajnje uličice i parkovi neodoljivo podsjećaju na zagrebački Gornji grad, što i nije tako čudno, uzevši u obzir dugogodišnju zajedničku povijest, ali i arhitekte koji su gradili po cijelom Habsburškom carstvu. Brojni kafići i restauranti samo će vas mamiti da se opustite na njihovim terasama. I učinite to, jer se zaista isplati, pogotovo u doba ručka kad imate priliku isprobati poznatu mađarsku kuhinju i sve to zaokružiti čašom odličnog tokajca.

Najbrži način dolaska na lijevu stranu Dunava jest nekim od turističkih minibuseva ili podzemnom željeznicom do Trga Lajosa Kossutha (Kossuth tér) gdje ćete kad izađete iz tunela stati ispred najljepšeg neogotičkog dragulja, zgrade Parlamenta (Országház), treće po veličini u svijetu te glavnog gradskog simbola. Za razliku od nekih drugih europskih parlamenata, mađarski je moguće i posjetiti, ali morate biti dovoljno brzi da u rano jutro uhvatite karte za ulaz.

Karakteristika ovog grada jest i žuti tramvaj, pogotovo linija broj 2, koja će vas od Parlamenta do centra Pešte provesti uza samu obalu Dunava i njegove mostove te ćete moći uživati u ljepotama Budima, koje ste do sada vidjeli samo s desne strane, ali i brda Gellért (Gellérthegy), gdje se nalazi Spomenik slobodi i poznate terme Gellért.

U Pešti se nalaze i brojni religijski hramovi, ali i kulturne institucije, poput muzeja ili opere. Tu se nalazi katedrala, odnosno bazilika sv. Stjepana (Szent István), u kojoj se čuva mumificirana desna ruka prvog mađarskog kralja, koji ih je obratio na kršćanstvo. Nekoliko ulica dalje imat ćete prigodu posjetiti i najveću sinagogu u Europi (Dohány utcai Zsinagóga), kao i Trg heroja (Hősök tere), mjesto sagrađeno u čast 1000 godina postojanja mađarske države.

Nakon što ste vidjeli većinu gradskih znamenitosti, vrijeme je za još jedno opuštanje. Hoće li to biti shopping u Váci ulici (Váci utca), večera na brodu ili čardi ili noćni izlazak u brojne klubove, po kojima je Budimpešta nadaleko poznata, odlučite sami. Možda se čak i kombinacija svega predloženog čini najboljim rješenjem.

Provjerite cijene smještaja u Budimpešti

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Budimpešta
Budapest Card

Budapest Card

Budapest Card je višenamjenska kartica, koja vam omogućuje besplatno korištenje javnog prijevoza te popuste na brojne druge usluge.
Gastronomija u Budimpešti

Gastronomija u Budimpešti

Mađarska je poznata po svojoj odličnoj hrani, a sve češće i po vinima.
Javni prijevoz u Budimpešti

Javni prijevoz u Budimpešti

Za javni prijevoz zaduženo je poduzeće BKV. Možete se voziti metroom, autobusom, tramvajem i trolejbusom.
Jeftini letovi iz Budimpešte

Jeftini letovi iz Budimpešte

Budimpeštanska zračna luka, uz bečku, najveća je zračna luka u hrvatskom okruženju, a uz Veneciju ujedno i najveće niskotarifno čvorište.

Karta Budimpešte sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Budimpešti.
Klima i vrijeme u Budimpešti

Klima i vrijeme u Budimpešti

Budimpešta ima umjerenu klimu, s prilično raznolikim rasponom temperatura.
Korisne informacije o Budimpešti

Korisne informacije o Budimpešti

Pročitajte informacije koje bi vam mogle koristiti za posjeta mađarskoj prijestolnici.
Noćni život u Budimpešti

Noćni život u Budimpešti

Budimpešta je grad vrlo bogatog noćnog života, a nudi ponešto za svakoga.
Prijevoz do Budimpešte

Prijevoz do Budimpešte

Pročitajte kako najjednostavnije ili najpovoljnije doći do mađarskoga glavnog grada. Saželi smo kako do Budimpešte autobusom, vlakom i zrakoplovom.
Shopping u Budimpešti

Shopping u Budimpešti

Budimpešta je u zadnjih 10 godina dobila brojne shopping centre, a neki od njih se ubrajaju među najveće u srednjoj Europi.
Smještaj u Budimpešti

Smještaj u Budimpešti

Budimpešta je jedan od turistički najrazvijenijih gradova ovog dijela Europe, a u skladu s time obiluje smještajnim jedinicama.

Što posjetiti (znamenitosti) u Budimpešti

'Kraljica Dunava' grad je brojnih atrakcija, a Izdvojili smo neke od njih koja ne biste smjeli propustiti za svoga boravka u Budimpešti.