Što posjetiti (znamenitosti) u Budimpešti

'Kraljica Dunava' grad je brojnih atrakcija, a Izdvojili smo neke od njih koja ne biste smjeli propustiti za svoga boravka u Budimpešti.
Bazilika sv. Stjepana

Bazilika sv. Stjepana

Najveća crkva u gradu (Szent István Bazilika) smjestila se na Szent István tér (podzemna Arany János utca) i može primiti oko 8 000 vjernika. Mađari je često zovu 'bazilika', kako bi dočarali njezinu veličinu i značaj najveće crkve u cijeloj državi.

Crkva sv. Matijaša

Pravi naziv ove crkve jest crkva Naše Gospe, ali se često koristi naziv crkva sv. Matijaša, koji je dobila u 15. stoljeću po kralju Matijašu, zaslužnom za njezinu tadašnju obnovu. Kralj je na tom mjestu održao oba svoja vjenčanja, što je dovelo do male tradicije da se tamo održavaju kraljevska vjenčanja, kao i krunjenja.
Lančani most

Lančani most

Lančani most (Széchenyi lánchíd) jedan je od najprepoznatljivijih budimpeštanskih simbola, a ujedno i prvi stalni most između Budima i Pešte. Naime, ta dva dijela današnjeg glavnog mađarskog grada stoljećima su bila povezana samo pontonskim mostom.
Parlament

Parlament

Zgrada Mađarskog parlamenta (Országház) zasigurno je najpoznatiji simbol Budimpešte. To golemo zdanje je treći je po veličini parlament u svijetu i drugi u Europi, odmah iza onog u Bukureštu.
Ribarska tvrđava

Ribarska tvrđava

Mjesto s vjerojatno najljepšim pogledom na Budimpeštu, sastoji se od sedam tornjeva, a radovi su završeni 1902. godine. Svaki toranj predstavlja po jedno mađarsko pleme, koje se doselilo u Mađarsku krajem 9. stoljeća i koja su, zapravo, stvorila mađarski narod.

Sinagoga

Nije Parlament jedina građevina u Budimpešti koja se svrstava među najveće u kategoriji, jer je tzv. Velika sinagoga ulice Dohány (Dohány utcai Zsinagóga, podzemna Astoria), sa svojih 3000 vjernika koje može primiti, najveća europska sinagoga i druga u svijetu, odmah iza one u New Yorku.
Trg heroja

Trg heroja

Vjerojatno najdojmljiviji trg u Budimpešti smjestio se na kraju avenije Andrássy , često zvane 'Avenija kulture', zbog brojnih kulturnih znamenitosti koje su se u njoj smjestile, među kojima je svakako najpoznatija Opera.

Provjerite cijene smještaja u Budimpešti

Prijava
Odjava
Soba
Gosti