Ribarska tvrđava

Mjesto s vjerojatno najljepšim pogledom na Budimpeštu, sastoji se od sedam tornjeva, a radovi su završeni 1902. godine. Svaki toranj predstavlja po jedno mađarsko pleme, koje se doselilo u Mađarsku krajem 9. stoljeća i koja su, zapravo, stvorila mađarski narod.
Ribarska tvrđava Ribarska tvrđava

Ovo zanimljivo ime potječe od riblje tržnice, koja se na tom području nalazila još tijekom srednjeg vijeka, a čak se cijelo okolno područje zvalo 'Ribarski grad'.

Sama građevina djeluje pomalo bajkovito, nestvarno i zaigrano, ali se odlično uklapa u okolinu i čini skladnu cjelinu s crkvom sv. Matijaša. Iako u imenu sadrži riječ ’tvrđava’, nikad se nije koristila u obrambene svrhe, nego je građena isključivo kao mjesto za uživanje i pružanje odličnog pogleda na grad.

Za ulaz na donji dio tvrđave ne treba ništa platiti, dok je za gornji dio potrebno izdvojiti oko 500 Ft, što je zaista neznatan iznos za jednu od najljepših znamenitosti Budimpešte. Iako je pogled odozgo veličanstven, donja (besplatna) razina također omogućava uživanje u odličnom pogledu.

Vrijedi napomenuti da se ispred spomenika Stjepana I., koji je odmah uz tvrđavu, možete fotografirati s velikim živim sokolom na svojoj ruci i to za cijenu od oko 1500 Ft, ali budite spremni da će vas osim vašeg fotoaparata fotografirati i desetci drugih aparata okolnih turista.

Provjerite cijene smještaja u Budimpešti

Prijava
Odjava
Soba
Gosti