Trg heroja

Vjerojatno najdojmljiviji trg u Budimpešti smjestio se na kraju avenije Andrássy , često zvane 'Avenija kulture', zbog brojnih kulturnih znamenitosti koje su se u njoj smjestile, među kojima je svakako najpoznatija Opera.
Trg heroja Trg heroja

Trgom dominira Milenijski spomenik, tako nazvan zbog obilježavanja tisućljetne obljetnice mađarskog doseljavanja. Ipak, u potpunosti je dovršen tek 1929. godine, kada je i dobio današnje ime.

U sklopu spomenika nalaze se statue sedam plemenskih vođa i mnogih drugih povijesnih ličnosti, među ostalima kralja Stjepana, Bele IV., Matijaša Korvina i Lajoša Košuta. Središnji dio spomenika zauzima 36 metara visok korintski stup, na vrhu kojeg se nalazi kip arkanđela Gabrijela. U podnožju je grobnica nepoznatog vojnika.

U sklopu Trga heroja (Hősök tere), na njegovim bočnim stranama, nalaze se i dva značajna muzeja - Muzej lijepih umjetnosti (Szépmuvészeti , www.szepmuveszeti.hu) i Muzej suvremene umjetnosti (Műcsarnok, www.mucsarnok.hu), a u neposrednoj blizini je i Zoološki vrt.

Provjerite cijene smještaja u Budimpešti

Prijava
Odjava
Soba
Gosti