Amsterdam

Vjetrenjače, tulipani, klompe, Heineken, Ajax... sve su to 'stvarčice' po kojima su Amsterdam i Nizozemska nadaleko poznati. I naravno, ne samo po tome. :)
Amsterdam Amsterdam

Grad koji je dobio ime po rijeci Amstel, (ili možda ipak po istoimenom pivu ;) ) leži na više od 150 kanala koji su povezani s gotovo 1300 mostova, pa ga mnogi često uspoređuju s Venecijom. I u pravu su. Zato je Amsterdam najljepše razgledati s nekog od turističkih brodova, koji će vas provesti kroz tri glavna kanala, Herengracht, Keizersgracht i Prinsengracht, i gdje ćete imati priliku upoznati prepoznatljivu nizozemsku arhitekturu i njihove kuće od opeka. Tu ćete vidjeti i Blauwbrug, najljepši most, Munttoren i Montelbaanstoren, najpoznatije tornjeve, ali i na stotine brodova-kuća, od kojih su mnogi preuređeni u turistički smještaj.

Kopneni dio grada je najbolje obići pješice ili se pridružiti lokalnom stanovništvu na biciklima, kojih je ovdje registrirano više od 600 tisuća! Glavni trg zove se Dam i s njega se možete orijentirati prema svim drugim odredištima. Na Damu se nalazi Kraljevska palača, Koninklijk Paleis, koja je nekoć bila gradska vijećnica. Tu je i krunidbena crkva nizozemske aristokracije, Nieuwe Kerk, ali i poznati muzej voštanih figura Madame Tussauds.

U blizini je i glavni željeznički kolodvor, Centraal Station te brojne zanimljive crkve poput Sint Nicolaaskerk, Westerkerk i Zuiderkerk. Zidine staroga grada 'predstavlja' Waag, jedina preostala njegova utvrda, koja će mnogima biti zanimljiva po tome što tu započinje Walletjes, najpoznatija crvena četvrt. Amsterdam je u cijelom svijetu poznat po visokom stupnju tolerancije i međukulturalnom razumijevanju, što mnoge dodatno potiče da ga posjete.

Amsterdam ima još štošta za pružiti. Jeste li znali da je ovdje najviše muzeja po četvornom metru na svijetu? Počevši od onih 'klasičnih' kao što su Rijksmuseum, Van Gogh Museum i Museum het Rembrandthuis, pa do 'unikatnih' kao što su kuća Anne Frank, Heineken Experience, Muzej dijamanata ili Muzej erotike. I jeste li znali da je početkom 17. stoljeća ovdje osnovana prva burza na svijetu? To je bilo 'zlatno doba' grada, kad se i današnji New York zvao New Amsterdam!

Ovdje ćete vidjeti i brojne parkove, od kojih je najpoznatiji i najljepši Vondelpark i oko kojeg ćete pronaći najbolji smještaj u gradu. O restaurantima i kuhinji da ne govorimo, tako da uz domaću, probajte i surinamsku ili indonezijsku hranu. Mnoge od njih ćete naći u Albert Cuypstraat ili okolo Damraka, u čijoj se blizini nalazi i jedina tržnica cvijeća na plutajućim kućama-brodovima. Kao i u svakoj metropoli i ovdje možete obaviti kvalitetan shopping, koji je najbolji u Nieuwedijk-Kalverstraat ili P.C. Hooftstraat.

Izlasci su priča za sebe. Više od 1500 klubova i barova, kojih najviše ima na Leidseplein, Rembrandtplein i oko Jordaana. Izađete li vani predvečer i ostanete sve do ujutro, budite sigurni da će u bilo koje doba i ulice i klubovi konstantno biti puni ljudi! Glazba na sve strane, ljudi iz svih krajeva svijeta i neponovljiva atmosfera, slika je koju ćete teško zaboraviti, pogotovo ako dođete krajem travnja kad se održava 'Queen's Day' festival i cijeli je grad obojen u narančasto. No, najbolje je u sve to se uvjeriti u vlastitom aranžmanu i, nakon što stignete, prepustiti se samome gradu i njegovim ljudima da vas osvoje svojom spontanošću!

Provjerite cijene smještaja u Amsterdamu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Amsterdam
Jeftini letovi iz/do Amsterdama

Jeftini letovi iz/do Amsterdama

Kako najpovoljnije letjeti iz/do Amsterdama? Pronađite najjeftinije avio karte na brz i jednostavan način.
Prijevoz do Amsterdama

Prijevoz do Amsterdama

Pročitajte kako zračnim putem najjednostavnije stići do Amsterdama.
Smještaj u Amsterdamu

Smještaj u Amsterdamu

Amsterdam je jedno od najpopularnijih europskih gradskih odredišta, no hotelska infrastruktura nije u mogućnosti pratiti takav turistički razvoj, što za posljedicu ima više cijene smještaja.