Baden-Württemberg

Na samom jugu Njemačke smjestila se pokrajina Baden-Württemberg, oaza mirisa i okusa, raskošnog krajolika i bogate povijesti.
Heidelberg Heidelberg

Još od doba starih Rimljana, ta pokrajina privlačila je posjetitelje i častila ih bogatom gastronomijom i izvanrednim lječilištima. Drugačije nije ni danas. U ovoj pokrajini možete osjetiti dašak minulih vremena umotanih u moderni turizam.

Glavni je grad Baden-Württemberga Stuttgart.

Što posjetiti (odredišta) u Baden-Württembergu

Stuttgart

Grad smješten na rijeci Neckar, prepun karakterističnih brežuljaka i vinograda, poznat je kao kolijevka automobila. Ako ste ljubitelj limenih ljubimaca, posjetite muzej Porschea ili pak Mercedes-Benza.

Stuttgart je poznat i po bogatoj gastronomiji koju možete kušati gotovo na svakom koraku. Osim automobila, hrane i pića, u ovom gradu možete osjetiti i dodir povijesti i kulture. Svakako posjetite dojmljivo kazalište Staattheater Stuttgart, brojne muzeje ili izvanredni dvorac Ludwigsburg. Za ljubitelje biljnog i životinjskog svijeta, nezaobilazna je Wilhelma - velebni kompleks sa zoološkim i botaničkim vrtom.

Opustiti se možete i u nekom od brojnih lječilišta (npr. Bad Leuze i Mineral-Bad Berg).

Baden-Baden

Grad smješten u podnožju Schwarzwalda poznato je lječilište i medicinski grad još od doba starog Rima. Termalni izvori smješteni po cijelom gradu nude nepresušan izvor ljekovitih kupki u brojnim termama (Caracalla, Friedrichsbad).

Osim po lječilištima, Baden-Baden je poznat po izvanrednim luksuznim hotelima te bogatim muzejima, među kojima je i jedan koji privlači pažnju znatiželjnika - Fabergeov muzej, u kojemu se nalaze i poznata Fabergeova jaja.

Freiburg im Breisgau

Zanimljiv i aktivni grad, jedan je od omiljenih sveučilišnih gradova u Njemačkoj. Njegov smještaj na samom jugu Njemačke, omogućava brojne izlete u obližnju Švicarsku i Francusku. No, ugodna klima i dinamična atmosfera omogućuju dobar provod i uživanje u samome gradu.

Grad bogate i duge povijesti stopljene s modernim i opuštenim načinom života, još se naziva gradom vina, šuma i gotike. Zateknete li se u njemu, svakako posjetite Freiburšku katedralu sa 116 metara visokim gotičkim zvonikom, jedno od najstarijih (neki će reći i najstarije) njemačkih svratišta - hotel Zum Roten Bären, Povijesnu trgovačku kuću iz 1532. godine ili pak vidikovac Schlossberg.

Heidelberg

U gradu poput Heidelberga, koji se opravdano naziva draguljem njemačkog turizma, pokušajte provesti dovoljno vremena kako biste upoznali sve (skrivene) ljepote. Na gotovo svakom koraku možete ostati očarani i zatečeni nekom povijesnom znamenitošću ili prirodnom ljepotom.

Grad smješten na rijeci Neckar naseljen je još od doba prapovijesti. Na području grada otkrivena je čeljust heidelberškog čovjeka, stara nekoliko stotina tisuća godina.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Heidelberg nije bio značajnije uništen te je brzo vratio svoj stari sjaj. U starom dijelu grada svakako posjetite Dvorac Heidelberg, koji dominira pogledom na grad, a na sjeveru grada razgledajte Philosophenweg, stazu kojom su filozofi i sveučilišni profesori šetali i u razgovorima dolazili do velikih otkrića.

Naravno, Heidelberg ne bi bio to što jest bez svog sveučilišta, osnovanog 1386. i time najstarijeg u Njemačkoj. Želite li vidjeti stari kampus, zaputite se u povijesnu jezgru. Otamo možete nastaviti prema crkvi sv. Duha, najpoznatijem gradskom svetištu, odakle vas do još jedne poznate heidelberške atrakcije, Staroga mosta, dijeli svega pedesetak metara.

Ulm

Ulm je vrlo lijep grad, nadaleko poznat po spektakularnoj katedrali s najvišim tornjem sa zvonikom na svijetu, visokim 161,53 metra. Ime Ulma svijetom je pronio i poznati svjetski znanstvenik Albert Einstein, koji je rođen ondje.

Osim Katedrale, kao posebno zanimljive znamenitosti izdvojit ćemo Ribarsku četvrt, Rathaus (Gradsku vijećnicu) te memorijal i kuću Alberta Einsteina.