Bavarska

Osim po dvorcima, automobilima, raznim vrstama piva i kobasicama, Bavarska je poznata i po bogatoj povijesti i tradiciji te brojnim prirodnim ljepotama.
München

Bavarska je smještena na jugoistoku Njemačke, najveća je njemačka pokrajina, a glavni joj je grad München.

Što posjetiti (odredišta) u Bavarskoj

München

München je treći po veličini grad u Njemačkoj, a smješten je na rijeci Isar. Mnogi će pri spomenu Münchena prvo pomisliti na Oktoberfest, pa ako planirate svoj put u Njemačku u rujnu i listopadu, znate koji događaj ne smijete propustiti.

Osim Oktoberfesta, u Münchenu možete uživati u pogledu na Marienplatz - središtu Münchena sa Starom i Novom gradskom vijećnicom. Ako se poželite malo odmoriti od šetanja gradom, svratite u Engleski vrt, zelenu oazu stanovnika ovog velikog grada.

Brojni su i muzeji koje u Münchenu možete posjetiti, a jedan od najpoznatijih jest muzej Deutsches Museum, koji se svrstava u najveće tehničko-prirodoslovne muzeje na svijetu. Nezaobilazan je i posjet veličanstvenim dvorcima u gradu i okolici, poput Neuschwansteina, Nymphenburga ili Linderhofa.

Nürnberg

Nürnberg je još od srednjeg vijeka svjedok njemačke povijesti i umjetnosti. Nürnbergom dominira tvrđava, čija je gradnja počela u 12. stoljeću, a koja svakog posjetitelja vraća u minula vremena. Osim tvrđave, tu su i obnovljeni veliki bedemi, brojne bogate crkve (primjerice crkva sv. Sebalda) te fontane (npr. Schöner Brunnen - Lijepi zdenac sa zlatnim ukrasima).

Osim po iznimnoj arhitekturi, raskoši te umjetnosti, Nürnberg je poznat i kao središte precizne mehanike u kojem su se proizvodila poznata nürnberška jaja. Ne dajte da vas ime zavara - ne radi se o ukrasnim jajima poput Fabergeovih, nego o starim džepnim satovima.

Nürnberg također ima tamnu stranu svoje povijesti. Poznat je kao grad koji je bio središte velikih propagandnih događaja nacionalsocijalista, kao mjesto u kojem su doneseni Nürnberški zakoni po kojima su Židovi izgubili njemačko državljanstvo te naposljetku kao središte suda za najvažnije nacističke vođe.

Krajem Drugog svjetskog rata Nürnberg je gotovo sravnjen sa zemljom te dio baštine nikad nije obnovljen. Ipak, i onaj dio koji je renoviran dovoljan je da se Nürnberg danas može smatrati jednim od najljepših velikih njemačkih gradova.

Augsburg

Poznat kao Grad Mozarta (Leopold Mozart, otac Wolfganga Amadeusa Mozarta rođen je ondje), Augsburg se smjestio na jugozapadu Bavarske. Od davnih vremena na glasu je kao grad iznimne raskoši i bogatstva.

Brojne crkve, poput katedrale s preko 1000 godina starim brončanim vratima, najbogatija dinastija svijeta Fugger, brojni kovači zlata i srebra samo su neki od svjedoka bogatstva Augsburga. Djela tih starih umjetnika te raskoš grada možete pogledati u brojnim gradskim muzejima i galerijama.

Regensburg

Stari dio ovog veličanstvenog grada nalazi se na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine. Teško je izdvojiti sve znamenitosti ovoga grada, čija je povijest stara preko 2000 godina.

Jedna od značajnijih građevina na prostoru Regensburga svakako je Katedrala sv. Petra, građena stilom čiste njemačke gotike te se smatra jednim od glavnih djela gotičke arhitekture u Bavarskoj.

Osim katedrale, značajne su i povijesna ljekarna Adler, Kuća patricija (dvorac Heuport), Porta Praetoria, Zlatni toranj i štošta drugo, a tu je i nezaobilazni Kameni most.

Osim uživanja u povijesti i umjetnosti, u Regensburgu se možete opustiti u brojnim pivnicama i bogatoj gastronomiji. Ujedno, među brojne povijesne građevine uklopljena su moderna mjesta za ljubitelje shoppinga.

Würzburg

Ovaj povijesni grad s preko 1000 godina starom tradicijom smjestio se na rijeci Maini. Centar je franačkog vinogradarstva (najpoznatije lokalno vino zove se Bocksbeutel) i mjesto bogato povijesnim znamenitostima, od kojih je jedna velebna gradska barokna palača. Taj zaštitni znak Würzburga s pripadajućim vrtovima i utvrdom Marienberg nalazi se na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine.