Berlin

Ako neki europski grad ima zanimljivu priču, onda je to Berlin. Prebogata povijest, prepuna preokreta, uspona i padova, slave i poniženja, kao da izvire iza svakoga ugla. No, Berlin je mnogo više od povijesnih ostataka, to je grad gdje su arhitekti dobili maksimalnu slobodu u obnovi grada tijekom prošloga stoljeća, a njihovo 'igralište' iz ruševina se pretvorilo u grad vrhunske moderne arhitekture koja je nevjerojatno dobro stopljena s tradicijom.
Berlin Berlin

Posljednjih stotinjak godina Berlin je proživio ono što nijedna europska metropola u moderno vrijeme nije. Još 1847. imao je tek nešto više od 400.000 stanovnika, da bi što doseljavanjem što stapanjem sa susjednim mjestima već 1925. bilo više od 4.000.000 ljudi s prebivalištem unutar gradskih granica.

1740. godine, dolaskom na vlast Friedricha Velikog, počinje stabilan uspon ovoga grada, koji se kasnije samo ubrzavao i tijekom 19. stoljeća dostigao nevjerojatne razmjere. Berlin je od gradića još 1701. postao kraljevsko, a kasnije i carsko središte. Vrijeme je to kada su nastajale najpoznatije znamenitosti, poput Brandenburških vrata, Opere, Katedrale sv. Hedwige, Reicshtaga itd. U drugoj polovici 18. stoljeća otvorena je i avenija 'Unter den Linden' (Pod lipama), današnja žila kucavica Berlina koju svakako trebate posjetiti ako ga želite istinski doživjeti. Ondje se nalaze i brojna zanimljiva mjesta, a izdvojit ćemo Mercedesovu pokaznu prodavaonicu, u kojoj možete pogledati neke od slavnih modela iz prošlosti, ali i sjesti u najnovije modele proizvođača iz Stuttgarta, a blizu je i 'Nivea Haus', jedna od samo tri Niveine trgovine takve vrste - druge dvije se nalaze u Hamburgu i Dubaiju.

Unatoč neupitnom napretku, bilo je i mnogo teških trenutaka, mnogo padova uglavnom prouzročenih čestim ratovima koje je Prusija vodila. Posebno je to došlo do izražaja u prvoj polovici 20. stoljeća, kada je Njemačka sudjelovala u dva svjetska rata i iz njih izišla s obvezom plaćanja golemih ratnih odšteta, a nakon Drugog svjetskog rata je i gotovo potpuno razrušena. Berlin je podijeljen, slijedi dugi period razdvojenosti između zapadnog i istočnog Berlina, ali 1989. Berlinski zid konačno pada i Berlin, kao i cijela Njemačka, slavi predstojeće ujedinjenje.

Nakon tog povijesnog događaja još intenzivnije se krenulo u obnovu grada. Potrošeni su desetci milijardi eura na obnavljanje starih i izgradnju mnogih novih spektakularnih građevina. Arhitekti su dobili veliku slobodu, a zauzvrat Berlin učinili jednom od najljepših i najzanimljivijih europskih metropola.

Njemačka metropola danas je tako jedan od najuzbudljivijih europskih gradova. Monumentalne građevine privlače svojim izgledom i 'pričom', gradi se i obnavlja na sve strane, shopping je odličan i raznovrstan, a noćni život jedan od najboljih na Starom kontinentu - sasvim dovoljno da vam Berlin ostane u nezaboravnom sjećanju!

Provjerite cijene smještaja u Berlinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Berlin

Berlin Museum Pass

Berlin Museum Pass kartica je koja vam omogućuje besplatan ulaz u 30-ak berlinskih muzeja. Ako ste ljubitelj razgledavanja, ova kartica mogla bi vam se višestruko isplatiti.

Berlin Welcome Card

Berlin Welcome Card kartica je koja vam donosi niz pogodnosti za vrijeme boravka u Berlinu, a time i potencijalno velike uštede.
Javni prijevoz u Berlinu

Javni prijevoz u Berlinu

Berlinski javni prijevoz odlično je organiziran, pouzdan i relativno jeftin.
Jeftini letovi za Berlin

Jeftini letovi za Berlin

Berlin je jedan od najvećih europskih gradova, ujedno i jedno od omiljenih odredišta naših putnika. Iako je od Hrvatske relativno daleko, s našim je odredištima odlično povezan zračnim putem.

Karta Berlina sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Berlinu.

Prijevoz do Berlina

Saznajte kako najjednostavnije i najjeftinije doći do Berlina. Saželi smo kako do njemačke prijestolnice autobusom, vlakom i zrakoplovom.

Shopping u Berlinu

Berlin, za razliku od mnogih europskih metropola, nema određenu zonu gdje su se koncentrirali svi poznati modni lanci ili dizajneri, nego su trgovine, centri i robne kuće 'razbacani' po cijelome...
Smještaj u Berlinu

Smještaj u Berlinu

Berlin obiluje brojnim smještajnim objektima, a cijene bi se mogle okarakterizirati kao umjerene, izvan vršnih razdoblja čak i povoljne za grad takvoga značenja i popularnosti.

Što posjetiti (znamenitosti) u Berlinu

Pročitajte koje znamenitosti ne biste smjeli propustiti za svoga boravka u njemačkoj prijestolnici.