Berlin

Ako neki europski grad ima zanimljivu priču, onda je to Berlin. Prebogata povijest, prepuna preokreta, uspona i padova, slave i poniženja, kao da izvire iza svakoga ugla. No, Berlin je mnogo više od povijesnih ostataka, to je grad gdje su arhitekti dobili maksimalnu slobodu u obnovi grada tijekom prošloga stoljeća, a njihovo 'igralište' iz ruševina se pretvorilo u grad vrhunske moderne arhitekture koja je nevjerojatno dobro stopljena s tradicijom.
Berlin Berlin

Posljednjih stotinjak godina Berlin je proživio ono što nijedna europska metropola u moderno vrijeme nije. Još 1847. imao je tek nešto više od 400.000 stanovnika, da bi što doseljavanjem što stapanjem sa susjednim mjestima već 1925. bilo više od 4.000.000 ljudi s prebivalištem unutar gradskih granica.

1740. godine, dolaskom na vlast Friedricha Velikog, počinje stabilan uspon ovoga grada, koji se kasnije samo ubrzavao i tijekom 19. stoljeća dostigao nevjerojatne razmjere. Berlin je od gradića još 1701. postao kraljevsko, a kasnije i carsko središte. Vrijeme je to kada su nastajale najpoznatije znamenitosti, poput Brandenburških vrata, Opere, Katedrale sv. Hedwige, Reicshtaga itd. U drugoj polovici 18. stoljeća otvorena je i avenija 'Unter den Linden' (Pod lipama), današnja žila kucavica Berlina koju svakako trebate posjetiti ako ga želite istinski doživjeti. Ondje se nalaze i brojna zanimljiva mjesta, a izdvojit ćemo Mercedesovu pokaznu prodavaonicu, u kojoj možete pogledati neke od slavnih modela iz prošlosti, ali i sjesti u najnovije modele proizvođača iz Stuttgarta, a blizu je i 'Nivea Haus', jedna od samo tri Niveine trgovine takve vrste - druge dvije se nalaze u Hamburgu i Dubaiju.

Unatoč neupitnom napretku, bilo je i mnogo teških trenutaka, mnogo padova uglavnom prouzročenih čestim ratovima koje je Prusija vodila. Posebno je to došlo do izražaja u prvoj polovici 20. stoljeća, kada je Njemačka sudjelovala u dva svjetska rata i iz njih izišla s obvezom plaćanja golemih ratnih odšteta, a nakon Drugog svjetskog rata je i gotovo potpuno razrušena. Berlin je podijeljen, slijedi dugi period razdvojenosti između zapadnog i istočnog Berlina, ali 1989. Berlinski zid konačno pada i Berlin, kao i cijela Njemačka, slavi predstojeće ujedinjenje.

Nakon tog povijesnog događaja još intenzivnije se krenulo u obnovu grada. Potrošeni su desetci milijardi eura na obnavljanje starih i izgradnju mnogih novih spektakularnih građevina. Arhitekti su dobili veliku slobodu, a zauzvrat Berlin učinili jednom od najljepših i najzanimljivijih europskih metropola.

Njemačka metropola danas je tako jedan od najuzbudljivijih europskih gradova. Monumentalne građevine privlače svojim izgledom i 'pričom', gradi se i obnavlja na sve strane, shopping je odličan i raznovrstan, a noćni život jedan od najboljih na Starom kontinentu - sasvim dovoljno da vam Berlin ostane u nezaboravnom sjećanju!

Provjerite cijene smještaja u Berlinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti
Berlin
Agencijska putovanja u Berlin

Agencijska putovanja u Berlin

Jedan od najvećih europskih gradova popularno je odredište naših putnika, koji se ondje mogu zaputiti u vlastitom ili agencijskom aranžmanu.
Berlin Museum Pass

Berlin Museum Pass

Berlin Museum Pass kartica je koja vam omogućuje besplatan ulaz u 30-ak berlinskih muzeja. Ako ste ljubitelj razgledavanja, ova kartica mogla bi vam se višestruko isplatiti.
Berlin Welcome Card

Berlin Welcome Card

Berlin Welcome Card kartica je koja vam donosi niz pogodnosti za vrijeme boravka u Berlinu, a time i potencijalno velike uštede.
Javni prijevoz u Berlinu

Javni prijevoz u Berlinu

Berlinski javni prijevoz odlično je organiziran, pouzdan i relativno jeftin.
Jeftini letovi za Berlin

Jeftini letovi za Berlin

Berlin je jedan od najvećih europskih gradova, ujedno i jedno od omiljenih odredišta naših putnika. Iako je od Hrvatske relativno daleko, s našim je odredištima odlično povezan zračnim putem.

Karta Berlina sa znamenitostima

Pogledajte interaktivnu kartu sa znamenitostima u Berlinu.
Prijevoz do Berlina

Prijevoz do Berlina

Saznajte kako najjednostavnije i najjeftinije doći do Berlina. Saželi smo kako do njemačke prijestolnice autobusom, vlakom i zrakoplovom.
Shopping u Berlinu

Shopping u Berlinu

Berlin, za razliku od mnogih europskih metropola, nema određenu zonu gdje su se koncentrirali svi poznati modni lanci ili dizajneri, nego su trgovine, centri i robne kuće 'razbacani' po cijelome...
Smještaj u Berlinu

Smještaj u Berlinu

Berlin obiluje brojnim smještajnim objektima, a cijene bi se mogle okarakterizirati kao umjerene, izvan vršnih razdoblja čak i povoljne za grad takvoga značenja i popularnosti.

Što posjetiti (znamenitosti) u Berlinu

Pročitajte koje znamenitosti ne biste smjeli propustiti za svoga boravka u njemačkoj prijestolnici.