Javni prijevoz u Berlinu

Berlinski javni prijevoz odlično je organiziran, pouzdan i relativno jeftin.
Javni prijevoz u Berlinu Javni prijevoz u Berlinu

Na raspolaganju vam stoje podzemna (www.bvg.de) i nadzemna željeznica (www.s-bahn-berlin.de), kao i autobusi te tramvaji. Mreža javnog prijevoza podijeljena je u svega tri zone, a većini turista zona C treba samo za zračnu luku Schönefeld i(li) posjet Potsdamu. Jedna od velikih prednosti berlinskog javnog prijevoza jest i odličan noćni prijevoz.

Podzemna i laka željeznica

Linije U-Bahna i S-Bahna pokrivaju skoro cijeli grad, a prepoznat ćete ih po slovu U ispred linija podzemne željeznice (npr. U5) i po slovu S ispred linija nadzemne gradske željeznice (npr. S2). Postoji deset linija podzemne željeznice, od čega ih osam vozi i noću. Linije su usklađene i s regionalnim vlakovima zahvaljujući poduzeću VBB (www.vbbonline.de). Naime, javni prijevoznici savezne države Brandenburg i Berlina te Njemačke željeznice, želeći ponuditi bolju uslugu svojim putnicima, dobrim su dijelom uskladili redove vožnje i uveli zajedničke karte i tarife, pa vam tako prijevozna karta u Berlinu vrijedi na svim prijevoznim sredstvima unutar zona za koje ste kupili kartu.

Tramvaj

Tramvajske linije gotovo u potpunosti se nalaze u dijelu grada koji je nekada pripadao istočnom Berlinu i nadopunjavaju mrežu gradske željeznice. Od 22 linije njih devet tzv. su MetroTram linije. Radi se o tramvajskim linijama s vrlo gustim rasporedom vožnje, odnosno polasci su najmanje svakih 10 minuta, a noću svakih 30 minuta. Noćni red vožnje MetroTrama vrijedi od 0:30 do 4:30, osim petkom navečer (0:30 do 5:30) i subotom navečer (0:30 do 6:30). MetroTram linije možete prepoznati po slovu M ispred broja linije (npr. M2).

Autobusi

Autobusna mreža vrlo je bogata i obuhvaća više od šest tisuća postaja! Autobusi su uglavnom novi i udobni, a prepoznat ćete ih po žutoj boji. Grad povezuje oko 150 linija, od čega 15-ak tzv. Express linija, koje možete prepoznati po slovu X ispred njihovog naziva (npr. X12). Ove buseve ne treba miješati s linijom SXF1, koja povezuje zračnu luku Schönefeld s gradom, iako će vam VBB-karta za javni prijevoz umanjiti cijenu karte za SXF1.

U Metro mreži postoji i više od 15 MetroBus linija, koje opet možete prepoznati po znaku M ispred broja linije (npr. M21). Voze svakih 10 minuta, a kao i MetroTram linije u pogonu su tijekom cijeloga dana.

Noćni prijevoz

Jedna od najboljih odlika berlinskog javnog prijevoza odličan je noćni prijevoz.

Osam linija podzemne željeznice (U-Bahna) petkom i subotom voze cijele noći, a polasci su svakih 15 minuta. Radi se o linijama U1, U2, U3, U5, U6, U7, U8 i U9.

Tijekom tjedna, navedene linije podzemne željeznice prate noćne autobusne linije N1, N2, N3, N5, N6, N7, N8 i N9. Osim njih postoji još više od 30 noćnih autobusnih linija, a tu su i MetroTram te MetroBus linije koje voze tijekom cijeloga dana. Naravno, autobusi i tramvaji unutar Metro mreže noću voze nešto rjeđe.

Kupnja karata

Karte je najjednostavnije kupiti na za to predviđenim automatima, koji se nalaze na postajama i kolodvorima. 'Kratke', obične i dnevne karte možete kupiti i u autobusima te tramvajima.

Vrste i cijene karata za javni prijevoz u Berlinu

Usluga / Proizvod Cijena
Redovna karta za zone A i B
Vrijedi tijekom 120 minuta za neograničen broj vožnji u zonama A i B. Ne vrijedi za povratnu ili zaobilaznu vožnju, odnosno cijelo se vrijeme morate kretati u istome smjeru.
2,70 €
Redovna karta za zone B i C
Vrijedi tijekom 120 minuta za neograničen broj vožnji u zonama B i C. Ne vrijedi za povratnu ili zaobilaznu vožnju, odnosno cijelo se vrijeme morate kretati u istome smjeru.
3,00 €
Redovna karta za zone A, B i C
Vrijedi tijekom 120 minuta za neograničen broj vožnji u zonama A, B i C. Ne vrijedi za povratnu ili zaobilaznu vožnju, odnosno cijelo se vrijeme morate kretati u istome smjeru.
3,30 €
'Kratka' karta
Vrijedi za putovanja gradskom željeznicom (U- i S-Bahn) duga do tri postaje, a autobusom do šest postaja. Kod prijevoza gradskom željeznicom presjedanje je dopušteno, pa npr. možete ići jednu postaju U-Bahnom i dvije S-Bahnom po navedenoj cijeni, pod uvjetom da se krećete u istome smjeru. Kod Express autobusnih linija, u broj postaja računaju se i one postaje na kojima autobus ne staje. Ova karta ne vrijedi na regionalnim željezničkim poveznicama.
1,60 €
Dnevna karta za zone A i B
Vrijedi na dan prvog poništavanja sve do 03:00 sljedećega dana u zonama javnog prijevoza A i B.
6,90 €
Dnevna karta za zone B i C
Vrijedi na dan prvog poništavanja sve do 03:00 sljedećega dana u zonama javnog prijevoza B i C.
7,20 €
Dnevna karta za zone A, B i C
Vrijedi na dan prvog poništavanja sve do 03:00 sljedećega dana u zonama javnog prijevoza A, B i C.
7,40 €
Četverodijelni karnet
Ovaj karnet sastoji se od četiri dijela i može ga koristiti jedna ili više osoba. Svaka osoba za svaku vožnju mora poništiti jednu kartu. Funkcionira kao i redovna karta - vrijedi 120 minuta i morate se kretati prema odredišnoj postaji. Može se koristiti samo u zonama A i B te predstavlja malu uštedu ako javnim prijevozom namjeravate putovati četiri ili više puta.
9,00 €
Četverodijelni 'kratki' karnet
Ovaj karnet sastoji se od četiri dijela i može ga koristiti jedna ili više osoba. Svaka osoba za svaku vožnju mora poništiti jednu kartu. Funkcionira kao i obična 'kratka' karta - smije se koristiti za vožnje do tri postaje, a autobusom do šest postaja. Predstavlja malu uštedu ako javnim prijevozom namjeravate putovati četiri ili više puta.
5,60 €
Dnevna karta za male grupe za zone A i B
Može je koristiti do pet osoba od trenutka poništavanja do 03:00 idućega dana u zonama A i B.
16,90 €
Dnevna karta za male grupe za zone B i C
Može je koristiti do pet osoba od trenutka poništavanja do 03:00 idućega dana u zonama B i C.
17,20div>
Dnevna karta za male grupe za zone A, B i C
Može je koristiti do pet osoba od trenutka poništavanja do 03:00 idućega dana u zonama A, B i C.
17,40 €
7-dnevna karta za zone A i B
Vrijedi sedam uzastopnih dana u zonama A i B, odnosno od dana poništavanja do sedmog dana u ponoć. Dakle, ako kartu poništite u ponedjeljak u 14:00, ona vrijedi do nedjelje u 23:59. Uz ovu karticu s vama se besplatno može voziti jedna odrasla osoba i troje djece stare 6-14 godina i to od 20:00 do 3:00 idućega dana, a vikendom i blagdanima tijekom cijeloga dana!
29,50 €
7-dnevna karta za zone B i C
Vrijedi sedam uzastopnih dana u zonama B i C, odnosno od dana poništavanja do sedmog dana u ponoć. Dakle, ako kartu poništite u ponedjeljak u 14:00, ona vrijedi do nedjelje u 23:59. Uz ovu karticu s vama se besplatno može voziti jedna odrasla osoba i troje djece stare 6-14 godina i to od 20:00 do 3:00 idućega dana, a vikendom i blagdanima tijekom cijeloga dana!
30,50 €
7-dnevna karta za zone A, B i C
Vrijedi sedam uzastopnih dana u zonama B i C, odnosno od dana poništavanja do sedmog dana u ponoć. Dakle, ako kartu poništite u ponedjeljak u 14:00, ona vrijedi do nedjelje u 23:59. Uz ovu karticu s vama se besplatno može voziti jedna odrasla osoba i troje djece stare 6-14 godina i to od 20:00 do 3:00 idućega dana, a vikendom i blagdanima tijekom cijeloga dana!
36,50 €
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Berlinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti