Shopping u Berlinu

Berlin, za razliku od mnogih europskih metropola, nema određenu zonu gdje su se koncentrirali svi poznati modni lanci ili dizajneri, nego su trgovine, centri i robne kuće 'razbacani' po cijelome gradu.
Shopping u Berlinu Shopping u Berlinu

Za shopping-šetnju vjerojatno je najprikladnije područje oko Kurfürstendamma (Ku'damm), slavne berlinske avenije, koju mnogi smatraju berlinskim Elizejskim poljanama. Na nju se nastavlja Tauentzienstraße, a to područje poklapa se sa središtem nekadašnjeg zapadnog Berlina, pa ne čudi što se baš ondje smjestilo mnogo prodavaonica.

Na kraju spomenute Tauentzienstraße nalazi se KaDeWe, legendarna berlinska robna kuća, najveća u Njemačkoj i druga po veličini u Europi, odmah nakon londonskog Harrodsa. KaDeWe je kratica za 'Kaufhaus des Westens' ('Robna kuća Zapada'), otvorena još 1907. godine. S vremenom je postala simbol prosperiteta Zapadne Njemačke, ali i nadmoći nad Istočnim Berlinom. Nevjerojatno zvuči podatak da je KaDeWe krajem tridesetih godina 20. stoljeća zapošljavao 18.000 radnika!

Kako se KaDeWe razvijao, tako je rasla i prodajna površina, pa danas više od 350.000 artikala možete naći na 60.000 četvornih metara prodajne površine raspoređene na prizemlju i šest katova. Teško je pronaći poznatu marku koje nema u KaDeWe-u, pa ćemo izdvojiti šesti kat, po kojem je KaDeWe posebno poznat, a razlog je što je on u cijelosti posvećen hrani i gurmanskim užitcima!

Osim KaDeWea na tom području nalaze se brojne robne kuće, poput Peek&Cloppenburga, a ondje su svoje mjesto našle čak četiri H&M-ove prodavaonice te dvije Zarine. Osim brojnih prodavaonica na samom Kurfürstendammu, prodavaonice možete pronaći i u okolnim ulicama, pa tako praktički u svakoj ulici možete pronaći nešto zanimljivo.

U samom središtu glavna 'trgovačka arterija' je Friedrichstraße, ulica koja povezuje Unter den Linden i Checkpoint Charlie. Ondje se, među ostalima, smjestila spektakularna staklena robna kuća slavnog francuskog lanca Galeries Lafayette, za koju s pravom kažu da izgleda poput svemirskog broda. Arhitekt Jean Nouvel dizajnirao je zgradu s pet etaža u kojoj se prodaju brojne poznate marke, a možete uživati i u odličnoj kuhinji.

S druge strane ulice nalazi se Quartier 206, ekskluzivna adresa koja podjednako imponira arhitekturom kao i izborom prodavaonica. Ako su vam Gucci, Vuitton, Moschino, YSL, La Perla i slični preskupi, uđite barem kako biste vidjeli kako izgleda centar koji je dizajnirao slavni ured 'Pei, Cobb, Freed & Partners' iz New Yorka.

Ako vam nije dosta djela zaigranih arhitekata, zaputite se na jugozapad grada u Das Schloss (www.das-schloss-steglitz.de), centar koji intrigira već samom svojom pojavom. Naime, smješten je unutar stare gotičke gradske vijećnice. Unutrašnjost opet iznenađuje - tu su palme, skulpture i projekcijski sustav koji imitira nebeski svod, ali u raznim kombinacijama boja. Zanimljivo je da se iz Das Schlossa emitira program čak tri radijske postaje! Unutar centra nalazi se više od 80 prodavaonica, među kojima izdvajamo Media Markt, Conrad, Benetton, H&M, s. Oliver i Esprit.

Ako nemate vremena i želite više trgovačkih centara na jednom mjestu, onda pođite na Alexanderplatz, gdje ih se nalaze čak tri - Alexa, Galeria Kaufhof i Die Mitte. Izbor je šarolik, a pozicija idealna za opuštanje nakon šetnje i razgledavanja od Brandenburških vrata do TV tornja (Fernsehturm).

Provjerite cijene smještaja u Berlinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti