Što posjetiti (znamenitosti) u Berlinu

Pročitajte koje znamenitosti ne biste smjeli propustiti za svoga boravka u njemačkoj prijestolnici.

Berlinska katedrala (Berliner Dom)

Berlinska katedrala najveća je gradska crkva i sjedište protestantske crkve u Njemačkoj. Njeni obrisi s dominantnom kupolom jedan su od najprepoznatljivijih berlinskih simbola.

Brandenburška vrata

Najpoznatiji gradski simbol najbolji je svjedok burne njemačke, pa tako i berlinske povijesti.
Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie

Ljeto 1961. godine bilo je vrlo dramatično za Nijemce. Potaknuti odlaskom velikog broja stanovnika na zapad u potrazi za boljim životom, sovjetske vlasti odlučile su podijeliti Berlin. Sredinom kolovoza tako je zatvorena granica i započinje gradnja zida.

Deutscher Dom

Deutscher Dom jedna je od dvije crkve na Gendarmen Marktu, prekrasnom berlinskom trgu, između kojih se smjestila koncertna dvorana (Konzerthaus). Deutscher Dom nalazi se na južnom kraju trga, a na sjevernoj strani nalazi se slična, ali ne i identična crkva - Französischer Dom. Oba imena zapravo su kolokvijalni nazivi nastali zbog materinskih jezika korištenih među vjernicima koji su dolazili u svaku od njih.

East Side Gallery

Mnogim je posjetiteljima Berlina jedan od glavnih ciljeva vidjeti Berlinski zid, simbol nekadašnje podjele između istočnog i zapadnog dijela grada. No, zid je odavno uglavnom uklonjen te je očuvano ostalo samo nekoliko dijelova, kao podsjetnik na nesretna vremena razdvojenosti i kao turistička atrakcija.

Katedrala sv. Hedwige

Jedna od najbolje skrivanih berlinskih tajni Katedrala je sv. Hedwige, prva katolička crkva podignuta u Berlinu nakon Reformacije. Sagrađena je uz posebnu dozvolu kralja Friedricha Velikog, koji je za gradnju donirao i zemljište iza Opere. Crkva je dovršena na Sve svete 1773. godine.

Museumsinsel

Museumsinsel je jedinstveni skup čak pet muzeja smještenih na sjevernoj strani otočića na rijeci Spree. Muzeji se nalaze vrlo blizu nekadašnje kraljevske palače (koja se i sama nalazila na otočiću), što nije slučajno, s obzirom da je upravo kraljevska obitelj bila ta koja je htjela napraviti muzejsku četvrt, a velik dio izložaka potječe iz njihovih privatnih kolekcija.

Reichstag

Jedna od najčešćih dvojbi koja muči turiste jest - što je Reichstag, a što Bundestag? Bundestag je donji dom njemačkog parlamenta i najviše zakonodavno tijelo u Njemačkog, a Reichstag je berlinska zgrada u kojoj je Bundestag smješten od 1999. godine, nakon što je tijekom njemačke podijeljenosti pedeset godina proveo u 'izbjeglištvu' u Bonnu.

Provjerite cijene smještaja u Berlinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti