Berlinska katedrala (Berliner Dom)

Berlinska katedrala najveća je gradska crkva i sjedište protestantske crkve u Njemačkoj. Njeni obrisi s dominantnom kupolom jedan su od najprepoznatljivijih berlinskih simbola.
Berlinska katedrala (Berliner Dom) Berlinska katedrala (Berliner Dom)

Povijest Katedrale seže još u 1465. godinu, no to niti izdaleka nije bila današnja crkva. Tada je to bila kapelica posvećena sv. Erazmu uklopljena u Berlinski dvorac, kraljevsku palaču koja se nalazila na tom području. Ta je crkva izvorno bila katolička, no u prvoj polovici 16. stoljeća postaje protestantska. Sredinom 18. stoljeća u potpunosti je uništena, kako bi se napravilo mjesta za proširenje Dvorca.

Nova župna crkva preseljena je sjeverno od Dvorca (prethodna je bila južno) i dovršena 1750. godine u baroknom stilu. No i ona je imala relativno kratku povijest te je uništena kako bi se oslobodio prostor za novu, impozantnu građevinu, koja se održala do danas.

1894. položen je kamen temeljac nove katedrale, a gradnja katedrale s impresivnom 114 metara visokom kupolom dovršena je 1905. godine. Gradnja je koštala tadašnjih 11,5 milijuna maraka, što se procjenjuje na današnjih 180 milijuna eura. Berlinska katedrala neobično je bogato uređena za protestantsku crkvu, a njenu upečatljivost mnogi objašnjavaju željom da ona bude protestantska inačica Bazilike sv. Petra u Rimu. Bilo kako bilo, Berlin je početkom 20. stoljeća dobio jednu od svojih najljepših znamenitosti, a cijelo područje koje je okružuje zasigurno je najljepši dio njemačke metropole.

Tijekom Drugog svjetskog rata Katedrala je u potpunosti uništena, a prava obnova započela je tek 1975. Devet godina kasnije započeta je rekonstrukcija unutrašnjosti, a 1993. glavni prostor svečano je otvoren.

Zanimljivo je da Berlinska katedrala nikada nije bila katedrala u pravom smislu riječi, s obzirom da ondje biskup nikada nije imao svoje sjedište. Naime, katolički biskup sjedište ima u Katedrali sv. Hedwige, a protestantski biskup primarno sjedište ima u obližnjoj crkvi sv. Marije.

Radno vrijeme

Opis Radno vrijeme
Ponedjeljak - subota
09:00 - 20:00
Nedjeljom i blagdanima
12:00 - 20:00
Od 1. listopada do 31. ožujka Katedrala se zatvara sat vremena ranije (u 19:00).

Cijene ulaznica

Opis Cijene
Redovna cijena
7,00 €
Snižena cijena (školarci, studenti, nezaposleni, umirovljenici, osobe s invaliditetom i grupe s 20 ili više osoba)
4,00 €
Audio-vodič plaća se dodatnih 3,00 eura.
S ulaznicom se moguće popeti i na kupolu s koje se pruža izvrstan pogled na grad, a do vrha vas vodi nešto manje od 300 stuba. Ipak, taj uspon je sasvim ugodan, s obzirom da je stubište široko, a putem vas očekuje i izložba fotografija o Katedrali.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
07. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Berlinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti