Brandenburška vrata

Najpoznatiji gradski simbol najbolji je svjedok burne njemačke, pa tako i berlinske povijesti.
Brandenburška vrata Brandenburška vrata

Vrata su izgrađena po narudžbi pruskoga kralja Friedricha Wilhelma II., a gradnja je trajala tri godine - od 1788. do 1791. Bila su dio gradskih zidina i jedna od 18 vrata kroz koja se ulazilo u Berlin, a njihovo značenje bilo je tim veće što su predstavljala ulaz u gradsku žilu kucavicu - Unter den Linden, aveniju koja je vodila do kraljevske palače te koja je i dan danas središte berlinskoga života. Upravo zahvaljujući toj činjenici, jedina su koja su ostala stajati i do danas.

Kao model pri izgradnji, arhitekt Carl Gotthard Langhans odabrao je Propilej, slavna vrata kroz koja se ulazi u atensku Akropolu. Kako je Propilej predstavljao ulaz u središte antičkog svijeta, tako su Brandenburška vrata predstavljala ulaz u središte Pruskoga kraljevstva. Gradnja ovih vrata potvrdila je klasično razdoblje u berlinskoj arhitekturi, zbog čega je grad zaradio nadimak "Spreeathen" (Atena na rijeci Spree).

Brandenburška vrata sastoje se od 12 dorskih stupova, šest sa svake strane, koja stvaraju pet prolaza u kojima se nalaze različiti reljefi. Na vrhu strukture nalazi se Quadriga, skulptura četverostruke konjske zaprege kojom upravlja božica pobjede Victoria. Izvorna ideja je da ona predstavlja simbol mira koji trijumfalno ulazi u grad.

No, Quadriga se ubrzo suočila sa suštom suprotnošću mira - ratom. Napoleon je 1806. ušao u Berlin i uzeo Quadrigu kao ratni plijen. Svega osam godina kasnije, Napoleon je poražen i Quadriga se vraća na svoje mjesto, a ovoga puta žezlu s vijencem od hrastovog lišća dodan je željezni križ kao novi simbol Pruskoga kraljevstva. Time se ujedno promijenila i simbolika statue - glasnica mira postala je božica pobjede.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Vrata su se našla na istočnoj strani, tik do granice sa zapadnim dijelom, pa se tako i Berlinski zid, izgrađen 1961. nalazio tek nekoliko desetaka metara dalje. Simbol mira tako je postao simbol njemačke podijeljenosti, sve do pada zida 1989. Ispred njega, sa zapadne strane, 1987. godine američki predsjednik Ronald Reagan održao je svoj slavni i često citirani govor, u kojem je sovjetskom kolegi Gorbačovu poručio: "Glavni tajniče Gorbačov, ako želite mir, ako želite napredak Sovjetskom savezu i istočnoj Europi, ako želite liberalizaciju, dođite pred ova vrata! Gospodine Gorbačov, otvorite ova vrata! Gospodine Gorbačov, srušite ovaj zid!"

Zid je doista pao svega dvije godine kasnije, a Vrata su otada znak ujedinjenosti Njemačke i nade da među Nijemcima više nikada ne će biti zidova i takvih podjela. Početkom ovog stoljeća Brandenburška vrata temeljito su obnovljena, a možemo reći da njihovo blještavilo odlično simbolizira novi uspon Berlina, ali i Njemačke kao vodeće europske gospodarske sile.

Provjerite cijene smještaja u Berlinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti