Checkpoint Charlie

Ljeto 1961. godine bilo je vrlo dramatično za Nijemce. Potaknuti odlaskom velikog broja stanovnika na zapad u potrazi za boljim životom, sovjetske vlasti odlučile su podijeliti Berlin. Sredinom kolovoza tako je zatvorena granica i započinje gradnja zida.
Checkpoint Charlie Checkpoint Charlie

Otada je prelazak s jedne na drugu stranu moguć samo uz posebne dozvole i na nekoliko određenih prijelaza, od kojih je najpoznatiji bio upravo Checkpoint Charlie. Kako se radilo o trećem prijelazu koji je sagrađen, a njihova imena započinjala su prvim slovima američke abecede (A - Alpha, B - Bravo), treći prijelaz nazvan je 'Checkpoint C' ili popularnije 'Checkpoint Charlie'.

Svaki od prijelaza mogla je koristiti samo određena skupina ljudi, npr. stanovnici zapadnoga dijela grada, a ovaj prijelaz bio je namijenjen diplomatima, savezničkim vojnim snagama te strancima općenito. Štoviše, bio je to jedini prijelaz na kojem su stranci mogli prijeći s jedne strane Berlina na drugu!

S vremenom je ovaj prijelaz postao hladnoratovski simbol, a ploča s natpisom 'You are leaving the American sector' kao da je stalno podsjećala na podjelu stanovnika istoga grada i naroda na one slobodne i one neslobodne.

Nakon pada Berlinskoga zida, Checkpoint Charlie još je neko vrijeme ostao u funkciji, točnije do službenog njemačkog ujedinjenja u listopadu 1990. Danas je prijelaz većim dijelom maknut i zbog mnogo novih objekata teško je osjetiti ugođaj vremena kada je označavao podjelu Berlina, ali možete vidjeti stražarsku kućicu te slavnu ploču s natpisom o napuštanju američkog sektora. Odmah pokraj nalazi se i Café Adler, među ostalim poznat kao okupljalište novinara i špijuna tijekom Hladnoga rata. Stoga je taj kafić mjesto radnje mnogih kriminalističkih i špijunskih filmova i romana, a kod Checkpoint Charlieja sniman je i 'James Bond Octopussy' iz 1983. godine.

Odmah do prijelaza nalazi se i muzej nazvan 'Haus am Checkpoint Charlie' (www.mauermuseum.de), posvećen opisima i prikazima pokušaja bijega s istoka na zapad. Imajući na umu rekvizite korištene pri bijegu, među kojima su neki, poput različitih automobila ili omalene podmornice, sačuvani u muzeju, možemo reći da je Haus am Checkpoint Charlie pravi spomenik mašti stanovnika Istočne Njemačke. Cijena ulaznice je 12 eura, a za studente i učenike 9,5 eura.

Provjerite cijene smještaja u Berlinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti