Deutscher Dom

Deutscher Dom jedna je od dvije crkve na Gendarmen Marktu, prekrasnom berlinskom trgu, između kojih se smjestila koncertna dvorana (Konzerthaus). Deutscher Dom nalazi se na južnom kraju trga, a na sjevernoj strani nalazi se slična, ali ne i identična crkva - Französischer Dom. Oba imena zapravo su kolokvijalni nazivi nastali zbog materinskih jezika korištenih među vjernicima koji su dolazili u svaku od njih.
Deutscher Dom Deutscher Dom

Gradnja je dovršena 1708. pod arhitektonskom palicom Martina Grünberga, a crkva je dobila nemaštoviti naziv 'Neue Kirche' (Nova crkva). Kralj Friedrich Veliki 1780. godine naredio je izgradnju tornjeva s kupolama na dvjema postojećim crkvama, što je po nacrtima Carla von Gontarda (Deutscher Dom) i Georga Christiana Ungera (Französischer Dom) ostvareno pet godina kasnije, kada je Gendarmen Markt i poprimio današnji izgled.

Tijekom Drugoga svjetskog rata građevina je uništena, nakon čega više nije korištena kao crkva. Obnova je započela 1982. godine, a dovršena je 14 godina kasnije.

Otada se ondje može pogledati odlična izložba o povijesti njemačke parlamentarne demokracije nazvana 'Wege - Irrwege - Umwege' (Putovi - stranputice - zaobilaznice). Ulaz je besplatan, a različita povijesna razdoblja raspoređena su na čak pet etaža, pa tako zaista možete dobiti izvrstan uvid u modernu njemačku povijest. Postoje i besplatna polusatna vođenja svakih 30 minuta u razdoblju od 11 do 17 sati. Ako vam je draže samostalno razgledavanje, možete se poslužiti besplatnim audio-vodičima, a uz brojne izloške postoje i video prikazi ili audio objašnjenja na više jezika.

Provjerite cijene smještaja u Berlinu