East Side Gallery

Mnogim je posjetiteljima Berlina jedan od glavnih ciljeva vidjeti Berlinski zid, simbol nekadašnje podjele između istočnog i zapadnog dijela grada. No, zid je odavno uglavnom uklonjen te je očuvano ostalo samo nekoliko dijelova, kao podsjetnik na nesretna vremena razdvojenosti i kao turistička atrakcija.
East Side Gallery East Side Gallery

Iako se Memorijalni centar posvećen Berlinskome zidu nalazi blizu centra, nedaleko od Glavnoga kolodvora, a Checkpoint Charlie, ostatci nekad najpoznatijeg graničnog prijelaza u samom središtu Berlina, za najbolje očuvani 'potez' morat ćete se ipak otisnuti malo dalje, u jugoistočni dio grada. Ondje se nalazi East Side Gallery, više od kilometra dug komad Berlinskoga zida.

Slobodno ga možemo nazvati i najvećom svjetskom slikovnicom na otvorenom, s obzirom da je Galerija poznata upravo po izvrsnim 'grafitima' koji je krase. Oslikavanje je započelo ubrzo nakon pada Zida 1989., a s vremenom su brojni umjetnici stvorili više od 100 veličanstvenih svjedočanstava slobode i želje za trajnim mirom koji će zavladati nakon podjela koje su rušenjem Berlinskoga zida konačno prevladane.

S vremenom su neke slike oštećene i počele propadati, pa je Galerija zapravo praktički stalno u procesu obnove. To je dovelo i do brojnih kritika, s obzirom da današnji grafiti nisu vjerna replika izvornih crteža. Osim toga, jedan dio zida, dug preko 40 metara, 2006. godine zbog gradnje susjedne O2 Arene odstranjen je i razmješten po drugim dijelovima Galerije. Unatoč tomu, nedvojbeno se radi o najzanimljivijem dijelu Zida koji možete vidjeti, a i u blizini se nalaze još dvije atrakcije - prekrasni most Oberbaumbrücke te 'Molecule Man', 30 metara visoka skulptura sastavljena od tri figure koje iz daljine izgledaju kao dva boksača u žaru borbe. Na Skulpturu se pruža odličan pogled sa spomenutog Oberbaumbrückea, ali možete joj pristupiti i s druge strane, te uživati u pogledu na nju s Mostom u pozadini.

Inače, East Side Gallery najpoznatija je po slici 'Mein Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben' (Moj Bože, pomozi mi prevladati ovu smrtonosnu ljubav), odnosno slavnom prikazu poljupca između Ericha Honeckera i Leonida Brežnjeva, onodobnih političkih vođa Istočne Njemačke i SSSR-a. Mnogi će se sjetiti i crteža 'Test the Best', odnosno Trabanta koji probija zid. Tu je još stotinjak drugih umjetničkih djela, koja će vas fascinirati kreativnošću, natjerati na razmišljanje, ali ponekad i dobro nasmijati.

Provjerite cijene smještaja u Berlinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti