Katedrala sv. Hedwige

Jedna od najbolje skrivanih berlinskih tajni Katedrala je sv. Hedwige, prva katolička crkva podignuta u Berlinu nakon Reformacije. Sagrađena je uz posebnu dozvolu kralja Friedricha Velikog, koji je za gradnju donirao i zemljište iza Opere. Crkva je dovršena na Sve svete 1773. godine.
Katedrala sv. Hedwige Katedrala sv. Hedwige

Odabir svetice kojoj je crkva posvećena vrlo je zanimljivo. Naime, Hedwiga je svetica zaštitnica Šleske, najvećim dijelom poljske regije koju je kralj Friedrich osvojio 1742. i pripojio Pruskom kraljevstvu. Mnogi katolici iz te pokrajine preselili su se u Berlin u nadolazećim godinama, a već 1747. položen je kamen temeljac crkve s imenom njihove zaštitnice. Time je dana jasna poveznica s podrijetlom velikog broja katolika, a Friedrich je takvim potezom želio i pokazati da je Berlin mjesto slobode vjeroispovijesti, unatoč uvjerljivoj protestantskoj većini.

Ujedno je ova crkva bila dio nastavka vizije pruskih kraljeva koji su Berlin željeli učiniti novom 'Atenom na rijeci Spree' ('Spreeathen'). Građevina je modelirana po rimskom Panteonu, što je vidljivo po prepoznatljivoj kupoli, ali je cijela građevina ipak manjih dimenzija.

1930. osnovana je Berlinska biskupija, a crkva sv. Hedwige time je postala katedrala. Tada je doživjela i određene izmjene, pogotovo u unutrašnjosti, čime je zapravo konačno označen dovršetak gradnje. No, već desetak godina kasnije, kao i većina gradskih znamenitosti, bila je oštećena u bombardiranjima, a kupola je izgorjela. Pri obnovi je iskorištena prilika kako bi se Katedrala dijelom izmijenila, što se prije svega odnosi na unutrašnjost, koja je u potpunosti redizajnirana. Kupola je također dobila nešto izmijenjeni oblik, a ovoga puta napravljena je od betona, čime su se izbjegli prijašnji problemi sa stabilnošću, ali je osigurano i da ne će izgorjeti poput drvene prethodnice.

Katedralu je moguće razgledati besplatno.

Radno vrijeme

Opis Radno vrijeme
Ponedjeljak - subota 10:00 - 17:00
Nedjeljom i blagdanima 13:00 - 17:00
Naravno, uz navedena vremena za razgledavanje, Katedrala je otvorena i tijekom misnih slavlja.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
08. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Berlinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti