Museumsinsel

Museumsinsel je jedinstveni skup čak pet muzeja smještenih na sjevernoj strani otočića na rijeci Spree. Muzeji se nalaze vrlo blizu nekadašnje kraljevske palače (koja se i sama nalazila na otočiću), što nije slučajno, s obzirom da je upravo kraljevska obitelj bila ta koja je htjela napraviti muzejsku četvrt, a velik dio izložaka potječe iz njihovih privatnih kolekcija.
Museumsinsel Museumsinsel

Prvi muzej, arhitekta Karla Friedricha Schinkela, dovršen je 1828. godine. Smatra se neoklasičnim remek-djelom, a ujedno je i najstariji njemački muzej ciljano sagrađen za tu funkciju, pa ne čudi što je nazvan 'Altes Museum' (Stari muzej).

Danas taj muzej i Katedrala, udaljeni svega 50-ak metara te okruženi zelenilom i fontanom, čine možda najljepši gradski trg - 'Lustgarten' ('Vrt užitaka'), na kojemu se svakodnevno okupljaju brojni stanovnici i turisti, želeći uživati u zaista prekrasnom ugođaju i pogledu na dojmljivu arhitekturu koje ih okružuje.

Ipak, nakon gradnje prvog muzeja, nije se razmišljalo o proširenju kompleksa. Do promjene dolazi 1740., kada na prijestolje dolazi Friedrich Wilhelm IV., koji je imao viziju pretvaranja sjevernog dijela otočića u utočište umjetnosti i znanosti. Nakon Francuske revolucije raste moć srednjega sloja, a ovim potezom kralj je pokazao da umjetnost želi učiniti dostupnom svima. Štoviše, postavljanjem Muzeja nasuprot kraljevske palače i uz Katedralu, sjedište religijskih poglavara, šalje se simbolična poruka uspona građanskoga sloja te simbioze tri društvena stupa - monarhije, građanstva i religije.

Za Friedrichova života dovršen je samo 'Neues Museum' (Novi muzej), ali je napravljen plan i za sljedeći muzej - 'Nationalgalerie' (Nacionalna galerija, danas 'Alte Nationalgalerie').

Novi muzej ima prilično jednostavnu vanjštinu, ali je zato iznutra vrlo raskošno uređen. Nakon Drugoga svjetskog rata dugo vremena bio je nekorišten, ali su početkom ovog stoljeća u njemu svoj dom našli Egipatski muzej s kolekcijom papirusa, Muzej pretpovijesti i rane povijesti, kao i kolekcija antičkih antikviteta.

Drugi najmlađi, možda i najljepši, muzej na Museumsinselu (www.smb.museum) jest Bode-Museum, isprva nazvan Kaiser Friedrich-Museum. Pod tim imenom otvoren je 1904. godine, a naziv je promijenjen 1956. u čast prvog kustosa - Wilhelma von Bodea. Danas se u njemu nalazi više kolekcija, a najpoznatiji je po zbirci bizantinske umjetnosti.

Najnoviji muzej ujedno je najposjećeniji i najpoznatiji - Pergamski muzej (Pergamonmuseum). U njemu su smješteni 'Zbirka klasičnih antikviteta', 'Muzej drevnog Bliskog istoka' te 'Muzej islamske umjetnosti'. Svoju slavu duguje dvama neprocjenjivim objektima koji se ondje nalaze. Prvi je Pergamski oltar, veličanstveni žrtvenik star preko 2000 godina, iskopan na akropoli turskog drevnog grada Pergama, po kojem je cijeli muzej i dobio ime. Drugi su Ištarina vrata, jedna od vrata koja su se koristila za ulaz u Babilon.

Museumsinsel je zbog svog značenja 1999. proglašen dijelom svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a, a jedan od razloga je to što se radi o izvrsnom primjeru evolucije dizajniranja muzeja kroz razdoblje dulje od 100 godina.

Radno vrijeme

Opis Radno vrijeme
Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museum
10:00 - 18:00 (uto, sri, pet-ned)
10:00 - 20:00 (čet)
Zatvoreno ponedjeljkom
Neues Museum i Pergamonmuseum
10:00 - 18:00 (pon-sri, pet-ned)
10:00 - 20:00 (čet)

Cijene ulaznica

Opis Redovna cijena Cijena s popustom *
Alte Nationalgalerie
12,00 € 6,00 €
Altes Museum, Bode-Museum 10,00 € 5,00 €
Neues Museum, Pergamonmuseum 12,00 € 6,00 €
Berlin Museum Pass omogućuje vam besplatno posjetiti 60-ak muzeja, među njima i sve muzeje na Museumsinselu.
Berlin Welcome Pass također ima kartice koje uključuju besplatan posjet muzejima na Museumsinselu.
* Pravo na popust imaju studenti, nezaposleni i osobe s invaliditetom iznad 50 posto.
Djeca i mladi do navršenih 18 godina imaju besplatan ulaz.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
11. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Berlinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti