Reichstag

Jedna od najčešćih dvojbi koja muči turiste jest - što je Reichstag, a što Bundestag? Bundestag je donji dom njemačkog parlamenta i najviše zakonodavno tijelo u Njemačkog, a Reichstag je berlinska zgrada u kojoj je Bundestag smješten od 1999. godine, nakon što je tijekom njemačke podijeljenosti pedeset godina proveo u 'izbjeglištvu' u Bonnu.
Reichstag Reichstag

Reichstag je sagrađen 1894. godine kao dom istoimenog parlamenta Njemačkoga carstva. Gradnja je započela 1884. godine po nacrtu Paula Wallota, koji je pobijedio u konkurenciji skoro 200 idejnih rješenja, a godina završetka gradnje je 1894. Zgrada je bila velik arhitektonski uspjeh, prije svega zahvaljujući čelično-staklenoj kupoli, vrlo modernoj u to vrijeme. Štoviše, radilo se o pravom remekdjelu inženjerstva. Stil gradnje je renesansa, s elementima baroka i klasicizma.

No, jedna stvar je nedostajala, iznad ulaza ostala je praznina. Ondje je trebao stajati natpis 'Dem deutschen Volke' ('Njemačkom narodu'), no caru Wilhelmu II., inače vrlo nesklonom parlamentarizmu, ta ideja nije se svidjela. Tada je predsjednik vlade bio izravno odgovoran upravo njemu, a ne parlamentu odnosno narodu, pa je nedostatak natpisa zapravo realno oslikavao tadašnju situaciju. Ipak, usred Prvoga svjetskog rata, želeći udovoljiti narodu, Wilhelm II. odlučio je dopustiti Peteru Behransu postavljanje tog natpisa, koji i danas dominira iznad ulaza.

Već tada carev utjecaj počeo je slabjeti, a 1918. godine pritisnut očitim porazom u Prvom svjetskom ratu, napušta prijestolje i odlazi u progonstvo u Nizozemsku. Jedan od balkona Reichstaga tada je svjedočio povijesnom trenutku - SPD-ov Philipp Scheidemann proglasio je s prozora 9. studenog 1918. godine tzv. Weimarsku republiku, nazvanu po tome što je ustav donesen u gradiću Weimaru u središnjoj Njemačkoj, što je Reichstag konačno učinilo središnjim zakonodavnim tijelom.

1933. godine u Reichstagu izbio je požar za koji je okrivljen nizozemski komunist Marinus van der Lubbe, što je tek mjesec dana ranije postavljeni premijer Adolf Hitler vješto iskoristio za smanjivanje prava zajamčenih Ustavom i na idućim izborima, održanima svega tjedan dana kasnije, učvrstio vlast. Do kraja Drugoga svjetskog rata Reichstag se nije koristio za sjednice Parlamenta, a nije niti bio obnovljen nakon požara. Štoviše, zgrada je dodatno oštećena tijekom savezničkih napada. Slavni su grafiti ili bolje reći poruke kojima su vojnici Crvene armije oslikali zidove Reichstaga, a koji su radi povijesne važnosti dijelom sačuvani.

Od 1949. njemački parlament zasjeda pod imenom Bundestag u Bonnu u Zapadnoj Njemačkoj. Otada Reichstag označuje isključivo građevinu u Berlinu, a carski parlament Reichstag odlazi u povijest.

1961. započela je djelomična obnova koja je potrajala tri godine, ali je kupola, najdojmljiviji dio zgrade, maknuta. Ipak, 1990. ondje je održana službena ceremonija njemačkog ujedinjenja, a godinu kasnije odlučeno je da se njemački parlament, sada pod nazivom Bundestag vraća ondje, što je konačno ostvareno 1999. godine. Iste godine dovršena je i obnova, pod arhitektonskom palicom slavnog Normana Fostera, čija je glavna značajka dojmljiva staklena kupola.

Kupolu možete besplatno posjetiti, ali potrebno je prethodno se najaviti. S vrha se pruža prekrasan pogled na grad, a možete pogledati i malu izložbu, kao i diviti se samoj arhitekturi kupole. Stakla su postavljena tako da tijekom dana u plenarnu dvoranu usmjeravaju svjetlo, a kupola osigurava i prirodnu ventilaciju.

Radno vrijeme

Opis Radno vrijeme
Svakodnevno
08:00 - 24:00
Posljednji ulasci su u 22:00.

Cijene ulaznica

Razgledavanje je besplatno, no morate se unaprijed registrirati.
Preporučuje se registracija preko Interneta (www.bundestag.de).
Ako to niste učinili, a željeli biste razgledati kupolu i krov, možete probati rezervirati svoje mjesto u uredu Službe za posjetitelje, smještenom kod Berlin-Pavillona, na južnoj strani Scheidemannstraße. U slučaju da postoje slobodna mjesta, dobit ćete potvrdu koja vam omogućuje posjet, no posjet mora biti najmanje dva sata kasnije. Možete zatražiti i termin za neki od sljedeća dva dana.
Pri ulasku možete preuzeti i audio vodič koji će vas 20 minuta usmjeravati dok se uspinjete prema vrhu te vam objašnjavati što trenutačno možete vidjeti.
Podatci navedeni u tablici ili natuknicama provjereni:
11. 01. 2015.

Provjerite cijene smještaja u Berlinu

Prijava
Odjava
Soba
Gosti