Donja Saska

Pokrajina s izlazom na Sjeverno more te smještena uz rijeku Elbu jedno je od poljoprivrednih središta Njemačke. Osim poljoprivrede, Saska je poznata i po automobilskoj industriji, odnosno kao sjedište Volkswagena, koje se nalazi u Wolfsburgu.
Hannover Hannover

No, Saska je turistima ipak privlačna zbog drugih razloga, prije svega svojih prirodnih ljepota. Spoj planinskog (gorje Harz), nizinskog i morskog (Istočni frizijski otoci) ozračja čini ovo područje raskošnim domaćinom.

Glavni je grad Donje Saske Hannover.

Što posjetiti (odredišta) u Donjoj Saskoj

Hannover

U Drugom svjetskom ratu Hannover je bio gotovo potpuno uništen, no kasnije su skoro svi glavni dijelovi grada ponovno obnovljeni u starom stilu. Unatoč razaranju, danas u Hannoveru možete vidjeti originalna renesansna pročelja iz 16. stoljeća te staru crkvu Marktkirche iz 14. stoljeća, nasuprot kojih pažnju privlači Povijesni muzej.

Zanimljiva mjesta koja vrijedi posjetiti ujedno su i Leineschloss, sjedište pokrajinskog parlamenta te brojni raskošni gradski vrtovi. Hannover je ujedno i grad sporta, gdje možete uživati u brojnim uzbudljivim sportskim događajima te isto tako posjetiti popularne sajmove iz brojnih područja.

Osnabrück

Osnabrück je poznat kao mjesto u kojem je potpisan Vestfalski mir, kojim su okončani Tridesetogodišnji rat i Osamdesetogodišnji rat, odnosno revolucija za nizozemsku neovisnost.

Starim gradom dominira šest crkava, među kojima je najznačajnija Katedrala sv. Petra. Zaljubljenici u povijest i arheologiju mogu posjetiti Muzej i park Kalkriese, posvećen Bitci u Teutoburškoj šumi, u kojoj su se sučelili Germani i Rimljani. U Kalkrieseu smješten je i 40 metara visok vidikovac, ali i arheološko nalazište otvoreno za javnost.

Umorite li se od istraživanja povijesti, uputite se u obližnji park prirode TERRA.vita.

Celle

Iznimno zanimljiv turistički gradić s veličanstvenim starim dijelom grada koji je većim dijelom izgrađen od 16. do 18. stoljeća privlači mnoge posjetitelje tijekom cijele godine. Jedna od zanimljivosti je sinagoga iz 17. stoljeća koja je uspjela preživjeti nacionalsocijalistički progon te gradski dvorac.

Nedaleko od grada smješteno je memorijalno mjesto koje označava lokaciju koncentracijskog logora Bergen-Bergen, u kojem je preminula Anna Frank.

Brojni muzeji, kazališta te prekrasni božićni sajam dio su ostatka ponude koja privlači brojne goste u Celle.

Emden

Lučki gradić Emden smjestio se na rijeci Ems, tik uz granicu s Nizozemskom. Zateknete li se ondje, posjetite Muzej Bunker, koji prikazuje povijest Emdena u vrijeme nacionalsocijalizma, pogledajte Pelzer kuće koje nude brojne tematske izložbe, uđite u muzej-brod Georg Breusing.

Ako vam dosadi šetanje i gledanje u prošlost, uvijek se možete opustiti u nekom od obližnjih kafića i restorana ili možda skoknuti do muzeja Dat Otto Huus, koji prikazuje djela poznatog komičara Otta Waalkesa.

Stade

Gradić razvijene industrije smjestio se na rijeci Elbi. Stade je nekoć bio istaknuti član Hanzeatskog saveza trgovačkih gradova, a kasnije je bio i razvijeno industrijsko središte.

U Stadeu se nalazi nekoliko zanimljivih znamenitosti, poput crkve sv. Kuzme i Damjana, stare oružarnice Zeughaus, koja potječe iz doba švedske vladavine, stare hanzeatske luke te utvrde Grauerort iz 19. stoljeća, smještene malo izvan grada u smjeru sjevera.