Mecklenburg - Zapadno Pomorje

Vodeća njemačka turistička regija smjestila se na samome sjeveru, na obali Baltičkog mora, a goste, osim morskim radostima, privlači nedirnutom prirodom i brojnim odmaralištima.
Rügen Rügen

Ondje su smještena tri njemačka nacionalna parka (Jasmund, Müritz i Zapadno-pomorska laguna) te brojni zaštićeni rezervati. Naziva se i Regijom tisuću jezera. Tradicionalna prehrana Mecklenburga sastoji se prvenstveno od ribe, no domaći se vole počastiti i mesnim specijalitetima. Tako se u toj regiji, primjerice, proizvodi izvorna kobasica Rostocker Bratwurst.

Glavni je grad Schwerin.

Što posjetiti (odredišta) u Mecklenburgu - Zapadnom Pomorju

Schwerin

Schwerin je predivan grad okružen slikovitim jezerima, od kojih je najveće upravo ono koje nosi isto ime - Schwerinsko jezero. U grad se može lako stići iz Berlina, Hamburga ili Rostocka te uživati u nevjerojatnom okolišu i predivnoj arhitekturi.

Najpoznatija gradska znamenitost jest Schwerinska palača, smještena na istoimenom otoku između jezera Schwerin i Burg. Danas je ondje smješten državni ('regionalni') parlament.

Nemojte propustiti pogledati niti gradsku Katedralu sv. Marije i sv. Ivana, građenu gotičkim stilom te Umjetničku galeriju s djelima brojnih poznatih umjetnika, poput Rubensa ili Picassa. Zateknete li se u Schwerinu u svibnju i lipnju, moći ćete uživati u brojnim festivalima, dok u prosincu možete posjetiti tradicionalni božićni sajam.

Rostock

Grad s jednim od najstarijih i najboljih njemačkih sveučilišta smjestio se tik uz obalu Baltičkog mora. U Rostocku se održava veliki pomorski festival Hanse Sail, čije ime nas podsjeća da je Rostock bio jedan od članova Hanzeatskog saveza, pa ne čudi da se i gradski nogometni klub zove Hansa Rostock.

Ako se odlučite prepustiti morskim radostima, posjetite kupalište Warnemünde, mjesto prepuno šarenih ribarskih kuća i dom slikovitog svjetionika. Želite li vidjeti Rostock iz ptičje perspektive, uspnite se na zvonik crkve sv. Petra.

Neubrandenburg

Neubrandenburg je prepoznatljiv po svojoj srednjovjekovnoj baštini, koja se uglavnom očituje u gotičkim građevinama. Zbog svojih očuvanih gradskh vrata naziva se još Gradom četiriju vrata, od kojih su najpoznatija Stargarder Tor.

Neubrandenburg se nalazi na sjevernoj obali jezera Tollensesee te će u njemu ljubitelji prirode doći na svoje.

Rügen

Najveći njemački otok popularno je turističko odredište. Duge pješčane plaže s jedne i stjenoviti vidikovci s druge strane, lijepo uređena odmarališta, nacionalni park Jasmund te nekoliko lijepih dvoraca i palača s vrtovima samo su neki od razloga velike posjećenosti ovog otoka.

Usedom

Usedom, često zvan i Sunčani otok, podijeljen je između Njemačke i Poljske. Slično Rügenu, posjetitelje privlači dugim pješčanim plažama i raznolikom turističkom ponudom.

Kao i na Rügenu, na Usedomu se nalazi nekoliko atraktivnih znamenitosti, poput Dvorca Stolpe, kao i zgodnih mjesta, među kojima se posebno ističe slikoviti Greifswald.